Заступник міністра фінансів розповіла, коли буде готова модель податкової реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заступник міністра фінансів розповіла, коли буде готова модель податкової реформи

Казна та Політика
1593
Модель податкової реформи буде підготовлена до червня поточного року, повідомила заступник міністра фінансів Олена Макеєва.
“Вже до літа ми разом з робочою групою, з представниками бізнесу держави напрацюємо ту модель, яка буде надихати всіх платити податки, а інвестиції – приходити в Україну”, – сказала вона.
За словами заступника міністра, з наступного тижня запрацюють відкриті комунікаційні платформи, на які Мінфін і цільова група “Податкова реформа” Національної ради реформ запрошують експертів, представників бізнесу та громадських організацій для обговорення майбутньої податкової реформи.
Е.Макеєва зазначила, що в даний час розглядаються кілька моделей податкових систем, які могла б взяти на озброєння Україна. Зокрема, вона згадала європейський тренд, при якому ставка робиться на непрямі податки – податок на додану вартість (ПДВ) і акциз, що є бюджетоутворюючими.
За словами заступника міністра фінансів, нинішній рівень ставок податку на прибуток і ПДВ в Україні цілком відповідають європейським стандартам, в той же час є окремі претензії до Єдиного соціального внеску (ЄСВ) – малий і середній бізнес в Україні не може нести таке високе навантаження на фонд заробітної плати, і цей податок потребує перегляду.
За словами Е.Макеєвої, в Україні частка тіньового бізнесу вище саме в малому та середньому бізнесі – він не готовий платити податки через високе податкове навантаження і при відсутності довіри бізнесу до держави, в той час як саме малий і середній бізнес повинні стати основними платниками податків.
Як повідомлялося, Національна рада реформ створила цільову команду “Податкова реформа”, яку очолила міністр фінансів Наталія Яресько. Від уряду в цільову команду також включені Е.Макеєва, виконуючий обов’язки голови Державної фіскальної служби (ДФС) Максим Мокляк, директор департаменту ДФС Неля Привалова і заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.
Від парламенту в цільову команду увійшли депутати Віктор Галасюк, Андрій Журжий, Олександр Кірш, Олександра Кужель, Ніна Южаніна і Роман Насиров.
Громадськість в цільової команді представляють викладач Київської бізнес-школи Оксана Андрощук, виконавчий директор Європейської бізнес асоціації Ганна Дерев’янко, в.о. президента Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка, експерт ініціативи Реанімаційний пакет реформ (РПР) Ілля Несходовський, співзасновник громадянської платформи “Нова країна” Валерій Пекар.
В команду також увійшли експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістоф Верзеггерс та Девід Хартнер, а також радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас