Кому в Україні найчастіше затримують зарплату? (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому в Україні найчастіше затримують зарплату? (інфографіка)

Особисті фінанси
1115
Українці мають не тільки звільнення, але й затримки і скорочення зарплат: так, більше третини офісних працівників зіткнулися із затримками виплати зарплат протягом останніх шести місяців.
Про це йдеться в результатах дослідження порталу hh.ua (було опитано 1825 осіб). При цьому кожному п’ятому з тих, кому доводилося чекати грошей, їх затримували більш ніж на місяць (див. Інфографіку). За даними Держстату, серед підприємств України найбільше боржників по зарплаті – в Донецькій, Харківській, Київській та Луганській областях.
Найчастіше затримують зарплату працівникам сільського господарства, нафтогазового сектора і консультантам у різних сферах бізнесу: тут вчасно не отримують свій заробіток 50-60% опитаних. Стабільно платять гроші працівникам банків, автотрейдерам і медійникам: тут затримки торкнулися лише 20-30% осіб. Страждають від “пауз” у виплатах і топ-менеджери: проблеми відчули 44% з них.
Прогнози експертів невтішні: до кінця 2015 року ситуація з виплатами не покращиться. Але якщо до затримання зарплат, за словами керівника дослідницького центру hh.ua Руслани Березовської, українці вже звикли, то цього року почалося ще й урізання ставок.
“Через складну ситуацію в економіці роботодавець зараз у кращому становищі, ніж здобувач, тому може диктувати свої умови. Українцям же доводиться триматися за роботу, і скорочення зарплат пройшли спокійно”. Зменшили зарплату, за її словами, близько 14% офісних співробітників, причому у половини з них ставки впали більш ніж на 20%. “Обов’язки ж у працівників залишилися ті самі. Ще у 26% людей скорочення заробітку склало від 10 до 20%, решті урізали зарплату не так сильно – на 6-10%. У чверті офісних співробітників рівень зарплати в цілому не змінився. Але роботи стало набагато більше – в основному за рахунок укрупнення вакансій “, – говорить Березовська.
Частково затримки і скорочення зарплат пов’язані з нюансами бізнесу, пояснила нам контент-експерт порталу rabota.ua Тетяна Пашкіна: “Наприклад, у сільському господарстві зараз дорожчають добрива та бензин. Тому людина замість зарплати своїм підлеглим скуповує паливо, поки є гроші і можливість. Так само може бути і з іншими експортерами, яким потрібно купувати комплектуючі за євро і долари. Зараз затримують зарплати у всіх сферах, в яких існують валютні розрахунки, включаючи банки. Невиплата вчасно може бути і ситуативною – наприклад, якщо банк, через який платили зарплату, закрився, або туди ввели тимчасову адміністрацію “.
Все ж, за словами Пашкіної, є сфери, де зарплати зростають: “Підвищують зарплати у валюті айтішникам і фармацевтам. Роблять це і компанії з сильною конкуренцією: вони підвищують зарплату продавцям і операторам, щоб їх утримати. Решта намагаються там, де є можливість, найняти працівника за менші гроші. Це логічно: раніше у компаній була рентабельність 20-30%, а зараз – 5-10%. І цього року позитивного прогнозу не вимальовується “.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас