А ви помітили? Ціни в супермаркетах почали падати через гривню, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А ви помітили? Ціни в супермаркетах почали падати через гривню, - ЗМІ

Особисті фінанси
5412
Гривня зміцнилася до долара до 25/$, і залишається стабільною вже півтора місяці – це, за прогнозами експертів, повинно було до середини квітня знизити ціни продуктів на прилавках
Як з’ясувалося, ряд товарів, насамперед українських, дійсно подешевшали, пише «Сегодня». У відношенні імпорту картина різна: овочі-фрукти в ціні впали. А консерви і делікатеси – подорожчали, причому досить істотно.
Як роз’яснив виданню топ-менеджер однієї з торгових мереж Володимир Молчанов, причин для падіння цін на продукти – декілька.
«Перш за все, стихла паніка. Тому постачальники бакалії, ціни на яку зросли найбільше, знизили оптові ціни. Відповідно, подешевшала і роздріб, – говорить Молчанов. – Чи не знижують ціни тільки олійники, але ми знайшли вихід: продаємо соняшникову олію від небрендових виробників, розфасовану в пляшки на наше замовлення. Воно дешевше на 5-9 грн, так що у покупця з’являється вибір. З імпортом ж ситуація наступна: швидкопсувні продукти – свіжі овочі, апельсини, рибу, морепродукти – вже завозимо за курсом долара, який на 10-15 грн дешевше, ніж місяць-два тому. Це відразу знизило ціну. А ось те, що зберігається довго, насамперед витримані сири, делікатесні м’ясопродукти, були закуплені, ще коли долар коштував 35 грн і більше, і їх купують мало. Нові партії мають бути вже дешевше, але в них закладено новий податок на імпорт, введений урядом – 10% від вартості».
Аналітик інформкомпанії «ПроАгро» Ярослав Левицький каже, що ціни на бакалію знизилися під тиском Антимонопольного комітету, оскільки відразу було очевидно, що їх підняли необґрунтовано.
Левицький не прогнозує зниження цін на основні продукти в найближчі кілька місяців: винятком стане сезонне здешевлення ранніх овочів. Втім, і зростати ціни не будуть – підвищувати їх не дозволить низька купівельна спроможність громадян.
На думку керівника проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяни Гетьман: вже через тиждень почнуть відчуватися фактори міжсезоння – коли ранні овочі присутні на ринку одночасно з торішніми, а споживачі поступово переходять на продукцію нового врожаю: «У цей період ціни будуть коливатися найбільш суттєво ».
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас