РФ, Єгипет, Норвегія приєднаються до Азіатському банку інфраструктурних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ, Єгипет, Норвегія приєднаються до Азіатському банку інфраструктурних інвестицій

Світ
248
Число країн, які висловили бажання приєднатися до Азіатського банку інфраструктурних інвестицій (АБІІ, AIIB), який створюється під керівництвом Пекіна, в якості співзасновників збільшилася до 50: у вівторок такі заявки направили Росія, Єгипет і Норвегія, оголосило у вівторок міністерство фінансів Китаю.
“Єгипет, Норвегія і Росія офіційно стали майбутніми державами-засновниками АБІІ “, – йдеться в повідомленні, розміщеному на веб-сайті Мінфіну.
Підписання угоди про заснування АБІІ відбулося в жовтні 2014 року. Його засновниками виступили Китай і ще 20 країн Азії (Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Індія, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзія, Монголія, М’янма, Непал, Оман, Пакистан, Філіппіни, Катар, Сінгапур, Шрі-Ланка, Таїланд, Узбекистан і В’єтнам). Статутний капітал банку становить $100 млрд.
Установчий договір банку планується підписати в 2015 році.
Пекін оголосив про плани створення банку для фінансування інфраструктурних проектів ще в 2013 році і запропонував багатьом країнам приєднатися до нього. Спочатку інтерес до цього проекту виявили деякі європейські держави, а також Австралія, Японія і Південна Корея, але під тиском з боку США жодна з цих країн тоді не приєдналася до банку.
Однак у середині березня 2015 про намір приєднатися до банку оголосили Велика Британія, яка першою із західних країн зробила цей крок, потім аналогічні кроки зробили Німеччина, Франція та Італія, а за ними Швейцарія, Південна Корея, Австралія та ряд інших країн.
Таким чином, з країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону тільки Японія прислухалася до прохань США.
У понеділок КНР відмовила в участі в АБІІ в якості засновника Тайваню.
На думку аналітиків, АБІІ є потенційним суперником Азіатського банку розвитку і Світового банку. Його створення націлене на те, щоб похитнути домінуючу позицію західних міжнародних фінансових інститутів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас