"Газпром" повідомив, від чого залежатиме ціна на газ для України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" повідомив, від чого залежатиме ціна на газ для України

Енергетика
2048
Ціна російського газу для України після другого кварталу 2015 р. буде залежати від рівня цін поставок в сусідні країни.
Про це заявив глава “Газпрому” Олексій Міллер на конференції Валдайського клубу в Берліні.
“Рівень знижки, який буде надаватися в подальшому, буде орієнтуватися на рівень цін в суміжних з Україною країнах”, – сказав він.
Міллер також зазначив, що нинішня ціна газу для України “значно нижче цін низки країн ЄС”. Це, на його думку, призвело до скорочення реверсних поставок в Україну.
Крім того, Москва задумалася про скасування принципу “бери або плати” для “Нафтогазу” до кінця року.
Незастосування умови “бери або плати” (take-or-pay) у контракті на поставку російського газу на адресу НАК “Нафтогазу України” може тривати на третій і четвертий квартал 2015 року.
“Так, було рішення про відмову від take-or-pay для України на другий квартал і, можливо, зараз буде прийнято рішення і до кінця року”, – сказав міністр енергетики Росії Олександр Новак.
Раніше повідомлялося, що російська сторона не буде пред’являти Україні штрафи за правилом “бери або плати” у другому кварталі. Однак тоді Олександр Новак заявляв, що формула “бери або плати” не відміняється. “Це кошти, які будуть нараховуватися, вони просто не будуть стягуватися. Вони будуть враховуватися під час розглядів в Арбітражному суді в Стокгольмі. І “Газпром” буде ці кошти пред’являти”, – підкреслив Новак.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас