S&P дало свій прогноз по ВВП України на 2015-2016 рр. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P дало свій прогноз по ВВП України на 2015-2016 рр.

Казна та Політика
1175
Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor’s прогнозує прискорення падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України в 2015 році до 7,5% з 6,8% роком раніше з подальшим його відновленням на 2% в 2016 році і на 3,5-4% в наступні два роки.
Як говориться у звіті агентства про зниження рейтингу України в іноземній валюті до “СС” у зв’язку з планами реструктуризації зовнішнього боргу, S & P очікує прискорення середньорічної інфляції з 12,2% торік до 35% цього з подальшим різким уповільненням до 12% в 2016-му і 8% – в 2017 рр.
За оцінками агентства, держборг після зростання в минулому році з 40,2% ВВП до 70,7% ВВП за підсумками поточного року досягне 93% ВВП, а до кінця 2018 скоротиться до 82,6% ВВП.
“Макроекономічна ситуація в країні залишається складною. Найбільший ризик для відновлення стійкого економічного зростання і, отже, стійкого рівня боргу, включає відновлення фінансового сектора і стабільності обмінного курсу”, – відзначає S&P.
Воно вказує, що це, в свою чергу, залежить переважно від зовнішніх факторів, які влада України безпосередньо не контролює, в тому числі умов торгівлі, поточного військового конфлікту на сході країни, який підриває торгівлю і довіру учасників ринку.
Агентство очікує, що підтримка “Нафтогазу” і рекапіталізація банківського сектора негативно позначаться на балансі бюджету, хоча вплив на бюджет в значній частині буде монетизувати Національним банком України (НБУ). “Незважаючи на значне скорочення дефіциту рахунку поточних операцій, доларизація економіки і відтік капіталу, в тому числі скорочення торгового кредитування, зниження попиту на депозити в іноземній валюті та відтік боргу приватного сектора, приведуть до відтоку коштів по фінансовому рахунку в цьому році”, – прогнозує S&P.
За його оцінками, дефіцит рахунку поточних операцій скоротиться з 4,2% ВВП в минулому році до 1,7% ВВП цього і 2% ВВП – в наступному.
S&P додає, що можлива консолідація бюджету (за рахунок скорочення працівників, зайнятих в державному секторі, заморожування пенсій і зарплат у номінальному вираженні, зростання тарифів) зробить негативний вплив на зростання економіки, так само як і 40% в порівнянні з минулим роком знецінення гривні і зростання інфляції.
Коментуючи плани реструктуризації єврооблігацій та інших зовнішніх боргів, яка повинна заощадити $15,3 млрд виплат в найближчі чотири роки, агентство відзначає, що навіть з урахуванням $3 млрд російських єврооблігацій, перегляд умов яких під питанням через позицію російської сторони, складають приблизно лише 20 % боргу України і гарантованих її урядом зобов’язань. Це ставить під питання ступінь, в якій допомога, яка може бути надана в результаті переговорів про реструктуризацію, може знизити боргове навантаження, вважають в S&P.
Разом з тим внутрішній ринок зобов’язань становить приблизно 40% сукупного боргу, з яких до 70% припадає на НБУ. Програма МВФ не підтримує перепрофілювання боргу НБУ, нагадує рейтингове агентство.
На його думку, ситуація у фінансовому секторі нестійка, довіра до банківської системи дуже слабка: хоча в даний час депозити в національній валюті щодо стабілізувалися, відтік депозитів в іноземній валюті триває, незважаючи на валютний контроль, що створює тиск на обмінний курс.
S&P додає, що гривня була офіційно відпущена у “вільне плавання” у лютому 2015 року, проте зараз вона штучно підтримується різким підвищенням ставки рефінансування і жорстким валютним контролем.
“Прогноз” негативний “відображає погіршення макроекономічних умов і зростаючий тиск на фінансовий сектор, а також нашу думку про те, що дефолт України за зобов’язаннями в іноземній валюті практично неминучий”, – пояснює агентство свій прогноз оновлених рейтингів країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас