Над світом нависла загроза нової фінансової кризи, все через валюту, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над світом нависла загроза нової фінансової кризи, все через валюту, - ЗМІ

Світ
7525
Багато країн, що розвиваються, використовували низькі процентні ставки в Америці, щоб взяти великі кредити в доларах. Якщо курс валюти зросте, з’явиться загроза ефекту доміно, який може призвести до нового фіаско у світовій економіці.
Про це повідомляє Вінанд фон Петерсдорф для німецької газети Frankfurter Allgemeine.
“Ми ще не оговталися від старої фінансової кризи, і вже об’явилася нова біда: фінансова криза, яка бере свій початок в країнах з економікою, що розвивається. Це пов’язано з сильним доларом. Глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард останнім часом вказувала на це майже в кожному зі своїх основних виступів. Це показує, що МВФ всерйоз стурбований”, – пише автор.
Зокрема, як заявляє МВФ, багато з компаній країн, що розвиваються, які взяли великі кредити, не застраховані від підвищення курсу долара. Такі компанії зараз страждають через істотне зниження цін на сировину і змушені справлятися з ростом вартості кредитів.
Тому, для деяких з них зростання долара – катастрофа. Протягом останніх шести місяців американська валюта відносно основних світових валют додала дванадцять відсотків до своєї вартості.
Подальше підвищення вартості долара, насамперед, до валют країн, що розвиваються, було б небезпечним, тому що цим країнам і без того важко справлятися з подальшими кризами. Старі зірки БРІК – Бразилія і Росія – знаходяться між застоєм і депресією, зростання Китаю сповільнилося, тільки Індія, схоже, на порозі нового розквіту, зазначає автор.
Сума доларових кредитів у країнах, що розвиваються, викликає занепокоєння: за даними Женевського банку міжнародних розрахунків, корпоративний сектор в країнах, що розвиваються, має на балансах кредити на суму два трильйони доларів.
Що може призвести до підвищення вартості долара? Відповідь на це питання Лагард не приховує: Джанет Йеллен, глава Федеральної резервної системи США. Йеллен хоче нормалізувати грошово-кредитну політику і, можливо, навіть трохи підвищити процентні ставки в червні. Тривожна думка для Лагард: ліквідність може швидко випаруватися, якщо всі одночасно побіжать до виходу після підвищення ставок ФРС.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас