Чорнобильська АЕС переходить до етапу зняття з експлуатації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чорнобильська АЕС переходить до етапу зняття з експлуатації

Енергетика
508
Чорнобильська атомна електростанція (АЕС) завершує діяльність із припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації, повідомили на сайті станції.
“Державна інспекція ядерного регулювання України видала окремий дозвіл на реалізацію робіт відповідно до Програми етапу остаточного закриття та консервації (ОЗтаК). Це означає, що Чорнобильська АЕС завершує діяльність з припинення експлуатації та офіційно переходить до етапу зняття з експлуатації”, – йдеться в повідомленні.
Дозвіл видано згідно з умовами державної ліцензії на ЗЕ №000040 від 22 березня 2010 р., отриманої ДСП ЧАЕС на підставі затвердженого Проекту етапу остаточного закриття та консервації. Головною та необхідною умовою отримання такого дозволу є визнання органом державного регулювання значного прогресу планування процесу зняття з експлуатації ЧАЕС та успішна робота зі звільнення блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива та розміщення його у спеціальному сховищі для безпечного зберігання – СВЯП-1.
Першим етапом зняття з експлуатації є етап “Остаточного закриття та консервації”, реалізація якого має важливе значення для безпеки та потребує стратегічного періоду часу реалізації (понад десять років).
Як повідомляється, всі роботи, що заплановані до реалізації в рамках проектів ЗЕ, обґрунтовані з точки зору безпеки та в цілому спрямовані на захист населення та навколишнього середовища. Під час виконання робіт за проектом на етапі остаточного закриття та консервації блоків ЧАЕС додатковий радіаційний вплив на об’єкти навколишнього природного, соціального та техногенного середовища буде нижчий за радіаційно-гігієнічні регламенти та є прийнятним із погляду гарантування екологічної безпеки.
На етапі остаточного закриття та консервації енергоблоків Чорнобильської АЕС, який триватиме до 2028 року, діяльність головним чином буде стосуватися реакторів, контурів багаторазової примусової циркуляції та суміжного обладнання блоків 1, 2 та 3 Чорнобильської АЕС. Колишні енергоблоки планується перевести до якісно нового стану, що характеризується більш високим рівнем безпеки з мінімальним споживанням ресурсів у режимі тривалого зберігання.
“Радіаційний вплив на довкілля у разі можливих аварій у процесі виконання робіт не перевищить радіаційно-гігієнічних регламентів, встановлених НРБУ-97 для критичних подій”, – зазначено в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас