Депутати прийняли за основу законопроект про доступ до депозитів лише після закінчення їх терміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати прийняли за основу законопроект про доступ до депозитів лише після закінчення їх терміну

Кредит&Депозит
6271
Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про дозвіл доступу до банківських депозитів лише після закінчення строку, на який були вкладені кошти.
Відповідний законопроект (№1195) парламент схвалив у четвер з другої спроби мінімально необхідним числом голосів: за це рішення проголосувало 226 народних депутатів.
Законопроект пропонує, серед іншого, внести зміни до Цивільного кодексу, передбачивши, що за договором банківського строкового вкладу банк зобов’язаний видати вклад та нараховані проценти за цим вкладом із закінченням строку, визначеного в договорі банківського вкладу.
Разом з тим, згідно з висновками головного науково-експертного управління парламенту, за результатами розгляду в першому читанні цей законопроект доцільно було б повернути на доопрацювання.
“Юридична рівність не завжди означає рівність реальних можливостей учасників цивільних відносин (наприклад, банк має більше можливостей диктувати умови договору вкладу вкладнику, особливо якщо вкладником є фізична особа з внеском на незначну суму). Тому в деяких випадках закон повинен більшою мірою захищати одну (слабшу) сторону цивільних відносин, ніж іншу “, – зазначається у висновках.
На думку парламентських експертів, саме цей принцип відображений у чинній редакції Цивільного кодексу, яка дає право вкладникам вимагати повернення депозиту або його частини на першу вимогу.
Крім того, згідно з висновками, правом обмежувати або забороняти видачу депозитів за наявності ознак нестабільності має Національний банк України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас