Експерти розповіли, коли чекати зниження цін на ліки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, коли чекати зниження цін на ліки

Особисті фінанси
1171
Крім продуктів, палива і «комуналки», що подорожчали, серйозний удар по бюджету українців завдали і ліки.
За даними Держстатистики, з початку року вони подорожчали наполовину, але насправді окремі препарати зросли в ціні за три місяці вдвічі і більше.
За словами експерта фармринку Миколи Романько, для подорожчання є об’єктивні причини: девальвація гривні, дорога логістика (той же бензин), зростання витрат на складування і зберігання через перехід на європейські норми (жорсткіше нормується температура і вологість на складах, немає доступу сторонніх до препаратів обмеженого доступу – наприклад, наркомістких).
«Багато що залежить від вартості оренди. Так, для комунальних аптек вона невелика, а для приватних, що працюють в торгових центрах, людних місцях – висока. Це теж впливає на вартість ліків. Деякі фарммережі пояснюють підвищення роздрібних цін тим, що вони купували взимку ліки на три місяці вперед за передоплатою, коли курс долара був 35-36 грн. І тепер повинні продати ці дорогі ліки, щоб не працювати у збиток. Але це справедливо лише щодо російських постачальників, які вимагають 100% передоплату у валюті. А європейські виробники або беруть вперед близько 10% вартості, або постачають з відстрочкою платежу на два-три місяці. Очевидно, що тут у наявності необґрунтоване зростання цін і цим має займатися Антимонопольний комітет », – говорить Романек.
В АМКУ стверджують, що активно борються з завищенням цін. І виявляють схеми за участю фірм-посередників, з використанням яких аптеки необґрунтовано завищували ціни приблизно на третину.
«Ліки повинні подешевшати вже в найближчі два-три місяці», – запевнили в комітеті.
Що ціни до літа трохи впадуть через те, що гривня зміцнилася і курс стабілізувався, прогнозує і співробітник відділу дистрибуції великої фарммережі Ірина Марченко.
За її словами, зараз у роздробі використовуються дві основні схеми формування цін: «В ТОРГЦЕНТР, де великий оборот покупців, на дешеві таблетки ціни низькі, а на дорогі імпортні – націнка максимальна. А в невеликих аптеках спальних районів, де менша конкуренція, постійним клієнтам пропонують акції та дисконтні картки. Там ціни нижчі ».
Нагадаємо, Антимонопольний комітет України перевірить 30 аптечних мереж у зв’язку з завищенням цін у період ажіотажного попиту.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас