У Києві може обвалитися Маріїнський палац: у будівлі зупинили реконструкцію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Києві може обвалитися Маріїнський палац: у будівлі зупинили реконструкцію

Казна та Політика
3204
Архітектори б’ють на сполох: через те, що в лютому цього року були зупинені всі реставраційні роботи у Маріїнському палаці, пам’ятник архітектури стрімко руйнується. Стіни набирають вологи, обсипається штукатурка, з зовнішньої сторони будівлі відвалюються цегляні блоки і елементи барельєфа, а балкони ось-ось впадуть.
“Через кризу в Україні максимально скоротили фінансування капбудівництва. І, на жаль, Маріїнський палац потрапив у цей список. Після того, як затвердили бюджет, держуправління справами (ДУС) звернулося до Мінфіну з проханням виділити гроші на реставрацію. Там пообіцяли, що після перерахунку бюджету з урахуванням інфляції гроші виділять. Але знову “забули”. Тому ми були змушені призупинити всі роботи. Але ще однієї будівельної паузи Маріїнський палац не переживе!” – розповідає головний архітектор ДП “Проектне бюро” ДУС Станіслав Адаменко.
Реставрація палацу почалася в далекому 2007 році. Але за весь цей час роботи велися всього близько 2,5 року. За словами архітекторів, під час прокладання інженерних комунікацій була порушена цілісність будівлі. А коли прийшла черга відновлювати, закінчилися гроші, тому сьогодні палац вкрай чутливий до атмосферних опадів. Було виконано 30% робіт від потреби, на суму близько 240 млн грн – при тому, що загальна вартість реставрації за цінами ще 2012 року становить 952 млн.
“Боюся, через цінові зміни на ринку будматеріалів зараз ця сума переступить мільярд. Як тільки нам відновлять фінансування, ми за рік-півтора зможемо завершити всі роботи”, – запевняє Адаменко. Для введення в експлуатацію першої черги палацу в 2015 році необхідно 300 млн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас