Рахункова палата: Тарифна політика в електроенергетиці залишається неефективною і непрозорою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахункова палата: Тарифна політика в електроенергетиці залишається неефективною і непрозорою

Енергетика
448
Цінова (тарифна) політика в електроенергетиці залишається неефективною, непрозорою і такою, що не відповідає потребам розвитку підприємств електроенергетичного сектору економіки. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати.
“Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених на здійснення державного регулювання діяльності у сфері електроенергетики у 2012-2014 роках. Матеріали аудиту засвідчили, що в цей період державне регулювання електроенергетики часто здійснювалося з відхиленнями від вимог чинного законодавства і діючих нормативно-правових актів, а також висвітлили ряд серйозних порушень та проблем у цій сфері. Зокрема, незважаючи на те, що законодавча база у сфері електроенергетики є недостатньою та застарілою, належних заходів з її удосконалення не було вжито. Правові та організаційні засади, покладені в основу діючої моделі Об’єднаного енергоринку України, не змінювалися впродовж уже 19 років, що не стимулювало створення та розвиток конкурентного середовища в електроенергетичній галузі”, – йдеться в повідомленні.
Також зазначається, що відбувається завищення тарифів для теплових електростанцій (ТЕС), сонячних, вітрових і малих ГЕС, тоді як для інших виробників електричної енергії (АЕС, великих ГЕС) рівень тарифів необґрунтовано занижується. Середній тариф на електроенергію, вироблену вітчизняними АЕС, у 2,6 раза менший за середньозважений тариф ТЕС і у 10,6 раза менший за електроенергію, що виробляється за “зеленим” тарифом. В результаті цінові пропорції різних видів генерації загалом не відповідають світовим тенденціям. Зокрема, в країнах ЄС співвідношення тарифів на електроенергію ТЕС та АЕС не перевищує 30%.
Повідомляється, що аудитори встановили, що зазначені недоліки значною мірою зумовлюються відсутністю спеціального акту законодавства, який би визначив правовий статус органу регулювання в енергетиці саме як незалежного регулятора в цій сфері. Зобов’язання щодо прийняття такого закону Україна взяла на себе ще у 2011 році з приєднанням до європейського Договору про заснування Енергетичного Співтовариства. Однак такий закон досі не прийнято, адаптація національного законодавства до законодавства ЄС протягом 4-х останніх років не забезпечується, а регулювання електроенергетичного ринку продовжує здійснюватися у ручному режимі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас