Влада Європи зацікавилася податками Starbucks — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Європи зацікавилася податками Starbucks

Світ
544
Регулятори Європейського союзу розслідують податкову практику найбільшої мережі кав’ярень у світі Starbucks Corp.: спершу підозри у них викликав той факт, що компанія роками фіксує збитки на основних європейських ринках, незважаючи на сотні мільйонів виручки.
Розслідування було ініційовано в 2014 році, і, варто було йому початися, головний офіс Starbucks в Європі, який перебував на той момент в Амстердамі (а потім переїхав у Лондон), зафіксував прибуток у розмірі 407 млн євро ($446,6 млн) за 12 місяців, що завершилися у вересні. Основним джерелом доходів при цьому були 502 млн швейцарських франків ($527,8 млн) дивідендів, переведених підрозділом компанії з закупівлі кави, який налічує менше 40 співробітників і базуються в Швейцарії.
На цьому тлі ЄС почав друге розслідування. Єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер пообіцяла опублікувати результати до кінця червня 2015 року. Експерти не відкидають, що Брюссель зажадає від Starbucks істотної доплати податків.
Starbucks стверджувала, що складна структура європейських “дочок”, центром якої донедавна були Нідерланди, а не Великобританія – найбільший ринок збуту компанії в регіоні, спрямована аж ніяк не на ухилення від сплати податків. Група пояснювала таку структуру тим, що її центр обсмаження кави базується в Амстердамі, а також історично тісними зв’язками Амстердама з кавовим бізнесом.
Однак податкові переваги такого рішення очевидні: незважаючи на отриманий у минулому фінроці прибуток в 407 млн євро, Starbucks заплатив податок на прибуток в Нідерландах у розмірі 2,6 млн євро, тобто за ставкою менше 1%. Влада ЄС бачить у цьому домовленість із урядом Нідерландів.
Всі кавові зерна, які Starbucks використовує по всьому світу, закуповуються швейцарським підрозділом компанії, хоча сама кава ніколи не перевозиться через Швейцарію. Потім зерна продаються дочірнім компаніям Starbucks по всьому світу з націнкою 20%. Таке роз’яснення дав у 2012 році фіндиректор Starbucks Трой Олстед британському парламенту, у якого також виникли питання про податки Starbucks. Британські законодавці засумнівалися в тому, що 20%-ва надбавка є виправданою.
У жовтні 2014 року, після завершення попереднього фінансового року, швейцарський підрозділ Starbucks перевів дивіденди в Амстердам. І в той же день основний обсяг цієї суми було перераховано з Амстердама в Лондон – на нову холдингову компанію, одну з трьох створених Starbucks у Великобританії з червня минулого року. Після цього Starbucks ліквідувала рамкову структуру Aldi LP, що зареєстрована в Лондоні і була предметом першого розслідування ЄС.
В даний час, крім Starbucks, європейські регулятори також розслідують практику оподаткування ще трьох транснаціональних компаній у Європі – Apple, Amazon і Fiat Chrysler Automobiles.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас