"Укргазвидобування" хоче продавати газ населенню без участі "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укргазвидобування" хоче продавати газ населенню без участі "Нафтогазу"

Енергетика
1074
Найбільша нафтогазовидобувна держкомпанія “Укргазвидобування” вважає, що для поліпшення фінансового стану компанії необхідно дати йому можливість самостійно продавати населенню весь видобутий газ, який зараз продається виключно через “Нафтогаз України”.
Про це під час круглого столу заявив начальник планово-економічного управління “Укргазвидобування” Олексій Біліченко, додавши, що при нинішньому фінансуванні компанія не має коштів на збільшення видобутку газу.
“Єдина компанія, яка постачає газ для населення, – це“Укргазвидобування”. Тут було б не все так погано, якби між нами і населенням не стояв” Нафтогаз “, – сказав Біліченко.
Він зазначив, що через це “Укргазвидобування” не має жодних важелів впливу на управління своєю ліквідністю.
За його словами, до 1 квітня поточного року компанія продавала газ за ціною 349 грн за тис. куб. м без урахування ПДВ. При цьому навіть при такій низькій ціни “Нафтогаз” за 2013 збільшив борг перед компанією на 2,2 млрд грн.
“Можна уявити собі, що відбувалося в компанії – збільшився кредитний портфель в результаті стрибка курсу долара та інше”, – додав Біліченко.
При цьому він розповів, що з 1 квітня відпускна ціна продажу газу компанією виросла до 1590 грн, однак у той же час зросли і рентні ставки за видобуток газу.
Таким чином, за словами Біліченка, збільшення доходів компанії буде незначним, і його вистачить лише на перекриття витрат, що виникають у зв’язку з курсом долара і загальним інфляційним процесом в країні.
Разом з тим, представник держкомпанії очікує погіршення фінансування навіть після збільшення відпускної ціни видобутого газу.
“Нафтогаз” від населення за підвищеною ціною влітку і на початку осені коштів отримувати не буде, так як знижується споживання газу в цей період, і ми не будемо отримувати оплату або будемо отримувати на рівні 349 грн при нараховані податки на 1590 грн “, – повідомив Біліченко.
За його словами, через рентну ставку 70% загальні податкові платежі компанії зростуть у 4,5 рази – до 1,8 млрд грн в місяць.
“Якщо ми раніше в місяць платили близько 400-500 млн грн усіх податків, то після збільшення податків з квітня ми будемо платити близько 1,8 млрд грн в місяць. Але грошей “Укргазвидобування” не матиме. Ми будемо не тільки не вкладати в розвиток, а будемо постійними боржниками перед бюджетом”, – підкреслив представник держкомпанії.
За його словами, висока рентна ставка буде позбавляти компанію всіх коштів, які можна було спрямувати на інвестиції.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас