В Укравтодорі розповіли, скільки грошей потрібно на капремонт українських доріг держзначення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Укравтодорі розповіли, скільки грошей потрібно на капремонт українських доріг держзначення

Казна та Політика
1611
Для проведення повного капітального ремонту українських автомобільних доріг державного значення необхідно мінімум 500 млрд грн, повідомила прес-служба Держагентства автомобільних доріг України (“Укравтодор”) з посиланням на його главу Сергія Підгайного.
“В умовах дефіциту коштів найбільш ефективним і економічно вигідним вважається поточний середній ремонт. Він дозволяє позбутися від основних дефектів покриття на тривалий період. Враховуючи зношений стан дорожньої мережі доцільно ремонтувати таким способом хоча б 10 тис. км на рік, що потребують щорічного фінансування галузі на рівні 100 млрд грн “, – підкреслив глава Держагентства.
За його словами, обсяги торішнього і нинішнього фактичного фінансування дорожнього господарства свідчать: держава не в змозі забезпечити таку суму витрат, а коштів, передбачених держбюджетом – 3,4 млрд грн, ледве вистачає на здійснення експлуатаційного утримання в мінімальному обсязі.
“Після зимового періоду стан доріг різко погіршився. На сьогоднішній день уражено ямами 5,8 млн кв. м, і це не кінцевий результат. До кінця року ми очікуємо збільшення цього показника, як мінімум, на 20-30%. Процеси руйнування покриття вже перевищують минулорічні показники майже в три рази, а тому наш пріоритет – збереження дорожньої мережі. Для цього ми робимо все можливе “, – розповів С.Підгайний.
Однак, незважаючи на те, що більше половини передбачених коштів буде направлено виключно на ліквідацію руйнувань, усунути вдасться тільки 40% ямковості. Саме тому особливу увагу дорожники приділятимуть місцям концентрації дорожньо-транспортних пригод, а також найбільш проблемним ділянкам на автомобільних дорогах з інтенсивним рухом.
Глава Держагентства також оприлюднив дані щодо вартості будівництва та ремонту автодоріг.
Так, у прив’язці до цін 2015 орієнтовна нормативна вартість будівництва 1 кілометра автомобільної дороги першої категорії становить від 70 до 100 млн грн, реконструкції – 40-80 млн грн, капітального ремонту 20-30 млн грн, поточного середнього ремонту – 8-12 млн грн.
За даними Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім.Шульгіна, будувати дороги в Україні набагато дешевше, ніж в інших провідних країнах світу.
“Наприклад, в США будівництво 1 км автомобільної дороги першої категорії коштує $10 млн, у Канаді – $11 млн, а в країнах Європи – від $10,5 до $14,5 млн”, – зазначає “Укравтодор”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас