Схід - справа тонка: В Ірані заявили про невірне трактування США лозаннських домовленостей щодо ІЯП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Схід - справа тонка: В Ірані заявили про невірне трактування США лозаннських домовленостей щодо ІЯП

Світ
1051
Менш ніж через добу після досягнення в Лозанні домовленостей за параметрами майбутньої угоди щодо іранської ядерної програми Тегеран звинуватив Вашингтон в невірному їх трактуванні.
Як повідомив у п’ятницю іранський телеканал “Прес ТВ”, глава МЗС Ірану Джавад Заріф після повернення додому відкинув як таке, що не відповідає Лозаннським домовленостям, положення опубліковане Білим домом пояснювальної записки про те, що зняття санкцій з Тегерана буде поетапним.
“Згідно із заявою Ірану і” шістки “(п’ять постійних членів РБ ООН і Німеччина – ред.), США припинять застосування всіх пов’язаних з ядерною проблемою економічних і фінансових санкцій. Хіба це поетапно?” – Написав у своєму мікроблозі в Твіттері Дж.Заріф.
“А ЄС скасує всі пов’язані з ядерною проблемою економічні та фінансові санкції. А це як?” – Додав міністр.
Він застеріг від того, щоб покладатися на зміст пояснювальних записок, що у тому числі щодо деталей домовленостей щодо іранської програми збагачення урану і порядку скасування санкцій.
“Рішення гарні для всіх, коли залишаються в силі. Немає потреби викручуватися, вдаючись так скоро до “Пояснювальної записки”, – підкреслив у Твіттері Дж.Заріф.
У документі Білого дому про деталі досягнутих напередодні в Лозанні домовленостях йдеться, що “пов’язані з ядерною проблемою санкції США і ЄС будуть припинені після того, як МАГАТЕ упевниться у виконанні Іраном всіх ключових кроків у ядерній сфері”.
“Якщо в будь-який час Іран не буде дотримуватися своїх зобов’язань, ці санкції будуть відновлені”, – наголошується в пояснювальній записці. У ній говориться, що “архітектура американських санкцій, пов’язаних з ядерною проблемою, збережеться на більший період дії домовленості і дозволить відновити їх у разі істотного невиконання Іраном своїх зобов’язань”.
“Всі раніше прийняті резолюції з іранської ядерної проблеми будуть скасовані одночасно із завершенням Іраном пов’язаних з ядерною проблемою дій, що стосуються всіх ключових питань (щодо програми збагачення, об’єктів Фордо і Арак, можливої військової складової ядерної програми і транспарентності)”, – наголошується в документі.
При цьому “ключові положення колишніх резолюцій РБ ООН, що стосуються передачі чутливих технологій та діяльності, будуть відновлені в новій резолюції РБ ООН, яка схвалює спільний комплексний план дій і закличе до його повного виконання”, йдеться в записці.
Резолюція РБ ООН, за версією американської сторони, повинна затвердити створення каналу постачання для іранської ядерної програми з тим, щоб відстежувати і схвалювати кожен факт поставок, продажу та передачі деяких, що мають відношення до ядерної області, матеріалів і технологій або матеріалів і технологій подвійного призначення.
“Важливі обмеження на звичайні озброєння і балістичні ракети, а також положення, що дозволяють інспектувати відповідні вантажі і заморожувати рахунки, також будуть включені в майбутню резолюцію”, – йдеться в документі.
Буде також створено механізм, який дозволить учасникам майбутнього спільного комплексного плану вирішувати розбіжності щодо виконань його положень.
“Якщо питання про серйозне невиконання не зможе бути врегульовано за допомогою цього механізму, всі колишні санкції ООН можуть бути відновлені”, – вказується в документі.
У ньому також уточнюється, що “санкції, введені США відносно Ірану за тероризм, порушення прав людини, балістичні ракети, згідно з домовленістю, залишаться в силі”.
Напередодні в Лозанні “шістка” і Іран після 8-денного раунду переговорів домовилися про основні параметри спільного комплексного плану дій – всеосяжної угоди про остаточне закриття “ядерного досьє” Ірану, яке має бути готове до 30 червня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас