ЄК пред'явить Google офіційні звинувачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄК пред'явить Google офіційні звинувачення

Світ
446
Єврокомісія (ЄК) готується висунути офіційні звинувачення в порушенні антимонопольного законодавства ЄС проти американської інтернет-компанії Google, пише газета The Wall Street Journal з посиланням на інформоване джерело.
За даними джерела, офіційні звинувачення можуть бути пред’явлені компанії протягом наступних кількох тижнів.
Таким чином, ЄК має намір покласти край п’ятирічному розгляду, в ході якого Google так і не змогла досягти угоди з регулятором.
ЄК звинувачує компанію у використанні домінуючого положення на ринку інтернет-пошуку для просування власних продуктів та сервісів, в копіюванні контенту у конкурентів, а також у несправедливому обмеження діяльності рекламодавців і розробників ПЗ.
Єврокомісія звернулася до компаній, раніше подали скарги на Google, за дозволом розкрити деяку інформацію, передану на конфіденційній основі. Серед цих компаній – представники роздрібної торгівлі та туристичні агентства, відзначило джерело.
Експерти відзначають, що запит про розкриття конфіденційної інформації є чітким сигналом висунення звинувачень, що готуються.
“Той факт, що регулятор запитує повну інформацію від потерпілих в короткий час, показує, що підготовка повідомлення про претензії знаходиться у фінальній стадії”, – заявив один з юристів, що представляють Google в спорі з Єврокомісією.
За словами джерела, єврокомісар з питань конкуренції Маргрет Вестагер зробила низку заяв, що дозволили зробити висновок, що вона надає перевагу судовому рішенню проблеми триваючим переговорам про врегулювання претензій.
Попередник М.Вестагер на цій посаді – Хоакін Альмуніа – тричі намагався досягти угоди з Google, проте сторони так і не змогли прийти до угоди.
Тим не менш, можливість укладення угоди між Google і ЄК, яке дозволить врегулювати претензії регулятора до компанії, зберігається, пише WSJ.
В даний час, однак, компанія не веде переговорів з ЄК, повідомило джерело.
На частку Google припадає понад 90% ринку інтернет-пошуку в Європі – це істотно вище частки компанії в цьому сегменті в США.
У разі якщо ЄК висуне офіційні звинувачення проти Google, компанія зможе протягом трьох місяців подати докази відсутності порушень антимонопольного законодавства ЄС або запропонувати нову угоду для врегулювання претензій.
Після вивчення позиції Google ЄК винесе фінальне рішення, яке може бути опротестовано компанією в суді.
Відповідно до законодавства ЄС, Google може бути оштрафована Єврокомісією на суму, що становить близько 10% річної виручки компанії, якщо буде визнана винною в порушенні антимонопольного законодавства. Виручка Google в 2014 році склала $66 млрд.
М.Вестагер неодноразово давала зрозуміти, що воліла бачити офіційний процес у випадку з Google, який дозволив би створити “юридичний прецедент”.
Угоди про врегулювання, за її словами, не повинні “входити в звичку” і не повинні “досягатися будь-якою ціною”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас