Позика на $3 млрд може бути конвертована в міжурядовий борг, - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позика на $3 млрд може бути конвертована в міжурядовий борг, - думка

Казна та Політика
508
Борг України перед Росією на суму $3 млрд, з терміном погашення 20 грудня 2015, може бути або виплачений, або в результаті реструктурованоий в міжурядову позику, вважає аналітик банку Bank of America Merrill Lynch Вадим Храмов.
Як повідомляється в аналітичному огляді банку, текст якого має агентство “Інтерфакс-Україна”, ситуація, що склалася з визначенням російської позики створює ризики для успішності переговорів Мінфіну України із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію держборгу, а також для продовження співпраці країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ) .
“Росія, швидше за все, не братиме участі в процесі реструктуризації єврооблігацій, продовжуючи наполягати на тому, що вона є офіційним позичальником. Але, якщо МВФ погодиться з цим, то навряд чи він зможе продовжувати програму кредитування України, оскільки його правила не допускають наявність у країни, яка звернулася за допомогою, заборгованості перед іншими державами”, – пояснив В.Храмов.
Сам Фонд поки не прийняв рішення, яким чином класифікувати російський позику, при тому, що за оцінками Bank of America Merrill Lynch, програма розширеного фінансування для України, де передбачено скорочення протягом наступних чотирьох років виплат за зовнішнім держборгом на $15,3 млрд, припускає , що єврооблігації на $3 млрд будуть реструктуризовані разом з приватним боргом.
На думку В.Храмова, у сформованій ситуації не виключений сценарій, що Україна продовжить консультації з кредиторами про реструктуризацію суверенних і квазісуверенних зобов’язань, тоді як за російськими євробондами в грудні може бути оголошений дефолт.
“У цьому випадку, МВФ може розглядати борг Росії як борг перед приватним сектором і зможе продовжити програму співпраці з Україною. У свою чергу зобов’язання перед Росією можуть бути конвертовані в міжурядовий борг, на прикладі позик Паризького клубу”, – вважає експерт.
Як повідомлялося, рада директорів МВФ 11 березня схвалила надання Україні SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) у рамках програми EFF.
Нова програма передбачає широку двосторонню і багатосторонню підтримку з боку інших кредиторів, у тому числі утримувачів суверенних позик, з якими український уряд має намір провести консультації щодо поліпшення середньострокової боргової стійкості і очікує таким чином скоротити виплати за державним та гарантованим державою боргом на $15 млрд протягом найближчих чотирьох років.
Заступник міністра фінансів РФ Сергій Сторчак звернув увагу на те, що програма МВФ передбачає участь у реструктуризації приватного сектора, тоді як зобов’язання перед Росією на $3 млрд є офіційною позикою.
МВФ, у свою чергу, поки не прийняв рішення, чи є $3-мільярдний борг України перед Росією, оформлений у вигляді єврооблігацій, державним чи приватним.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас