Інвестиційна криза для України гірше кризи гривні, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестиційна криза для України гірше кризи гривні, - експерт

Казна та Політика
845
Інвестиційна криза, яка виражається в критичному скороченні валового припливу фінансових ресурсів до країни, є найбільшою небезпекою для економіки України.
Про це заявив директор Східного комітету німецької економіки, голова Німецько-українського форуму Райнер Ліндер на круглому столі в Києві.
«Найбільша небезпека – це інвестиційна криза. Це не криза гривні, це не криза цін на енергоресурси. У такій ситуації ніхто з місцевих і зарубіжних інвесторів не має бажання інвестувати в цю країну», – сказав Ліндер.
Він зазначив, що в Україні працює близько 600 німецьких компаній, багато з яких на даний момент активно проводять аудит і визначають доцільність подальшого функціонування в країні.
«У 2014 році експорт німецьких компаній в Україну скоротився на 35%, це дуже багато, критично багато… Ми інвестували в цю країну майже 8 млрд дол. за період незалежності, й в останні роки цей процес стагнує», – підкреслив директор Східного комітету німецької економіки.
За словами Ліндера, Україна, тим не менш, залишається стратегічним партнером німецького бізнесу, а курс на реформи, оголошений урядом, за сприяння міжнародних фінансових організацій може значно покращити інвестиційний клімат уже найближчими роками.
Східний комітет німецької економіки ініціював кілька проектів у нашій країні, серед яких стипендіальна програма для українських студентів і практика в німецьких компаніях, проекти з підвищення енергоефективності в Києві та Львівській області, а також створення платформи для впровадження енергозберігаючих технологій за участю провідних експертних організацій.
Крім того, комітет організував зустріч представників українського та російського бізнесу в Словаччині, за результатами якої було затверджено декларацію про подальше співробітництво й взаєморозуміння, незважаючи на складну політичну ситуацію.
Також Ліндер представив своє фундаментальне історичне дослідження, що аналізує процеси індустріалізації нашої країни в другій половині XIX століття.
«Головна теза – що в той історичний період Україна практично не відставала від своїх європейських сусідів у процесі індустріалізації… Подальші історичні події пригальмували позитивні тенденції, але це демонструє, що у вашій країні існує велика перспектива для бізнесу», – сказав він.
7 січня в Берліні було підписано спільну заяву між урядом України та федеративним урядом ФРН про надання Україні кредитних гарантій у розмірі 500 млн євро. За словами прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, кредит буде надано на строк до 20 років із дуже низькою процентною ставкою і буде спрямований на проекти з відновлення інфраструктури зруйнованого війною сходу України. Пізніше, в лютому, віце-прем’єр Геннадій Зубко зазначив, що інфраструктурні проекти торкнуться відновлення в сфері постачання електроенергії та тепла, водопостачання та водовідведення, а також відновлення шкіл і лікарень. Відбір проектів проведе спільна українсько-німецька робоча група.
Східний комітет німецької економіки є установою, що об’єднує асоціації німецьких підприємств, а також найстарішим регіональним проектом німецької економіки. З 1952 року комітет представляє інтереси німецьких компаній на ринках Росії, Білорусі, України, Середньої Азії, Кавказу та Південно-Східної Європи.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас