Українцям можуть зняти обмеження на депозити і валюту до літа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям можуть зняти обмеження на депозити і валюту до літа

Валюта
4046
Діючі обмеження на покупку готівкової валюти та зняття коштів з депозитів населення будуть скасовані не раніше кінця травня – початку червня цього року
Про це повідомили фінансисти за підсумком наради в Національному банку.
«У ході своєї доповіді перший заступник голови правління НБУ Олександр Писарук повідомив, що регулятор готовий буде розглянути питання скасування цих обмежень в кінці травня – початку червня, – розповів голова правління одного з великих банків. – І пообіцяв позитивне рішення за двох умов: у разі успішної реструктуризації держборгу України і якщо влада встигне до того моменту завершити кампанію з очищення банківської системи».
При цьому, за його словам не уточнювалося, на якій стадії знаходяться і як проходять переговори з утримувачами українських єврооблігацій і скільки ще банків регулятор збирається прикрити в ході «очищення».
«Єдине, що обнадіює – це обіцянки Писарука, в крайньому випадку, змінити ліміти. Тобто, якщо обмеження до літа не скасують, то їх точно переглянуть: грошей з валютних рахунків дадуть знімати трохи більше », – сказав експерт.
Він також уточнив, що в НБУ розглядається варіант часткового зняття обмеження на зняття валютного депозиту. Якщо людина захоче отримати з нього долари або євро, то дозволять видати, як і колись, не більше еквівалента 15 тис. грн., але якщо погодиться на конвертацію та видачу в гривні, то видадуть всю суму. Навіть більше 150 тис. грн. покладені для гривневі рахунки.
Говорячи про ситуацію на валютному міжбанку, голова НБУ Валерія Гонтарєва заявила, що ситуація стабілізується. «Вона також сказала, що центробанк готовий продати імпортерам всі раніше викуплені з ринку $600 млн. Але як вона висловилася,«тільки під легальний попит». Імпортерів дорікнули в тому, що вони укладають непрозорі контракти, і в підсумку долар ходить не прямо – іноземному постачальнику тієї чи іншої продукції в Україні. Як приклад Гонтарева навела приклад з купівлею валюти під покупку бензину: мовляв, паливо наші нафтотрейдери закуповують в Білорусії, а валюту ганяють чомусь в Панаму?», – зазначив заступник голови правління одного з банків.
При цьому він уточнив, що на цей тиждень нацбанківці відмовилися називати курсові орієнтири для міжбанку.
Нагадаємо, що на поточний момент людина може придбати за раз на один паспорт в банківському обміннику інвалюти не більше, ніж на 3 тис. грн. А зняти з валютного рахунку не більше еквівалента 15 тис. грн. на добу, з гривневого – до 150 тис. грн.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас