Кабмін зрівняв силу електронних і паперових реєстраційних документів на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін зрівняв силу електронних і паперових реєстраційних документів на нерухомість

Нерухомість
2121
Рішення державного реєстратора, витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (ДРРПН), а також свідоцтво про право власності на нерухоме майно, отримані в електронній та паперовій формі за допомогою програмних засобів обліку ДРРПН, мають однакову юридичну силу.
Відповідна норма закріплена постановою Кабінету міністрів №137 від 18 березня, текст якої оприлюднено на веб-сайті уряду.
Згідно з документом, вказана постанова набирає чинності з 1 квітня 2015 року, але не раніше набрання чинності законом “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)” (закон 24 березня направлено на підпис президенту України – ІФ ).
Уряд вказаною постановою також внесло зміни до затвердженої ним постанови №1141 від 26 жовтня 2011 року порядок ведення ДРРПН.
Так, делеговані повноваження по прийому і видачі документів при веденні ДРРПНпосадовим особам органів місцевого самоврядування, а також адміністраторам центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) і нотаріусам.
Новим порядком ведення ДРРПН за бажанням заявника також передбачена видача реєстраційних документів у паперовому або електронному вигляді безпосередньо в органах реєстрації чи пересилання на поштову адресу, або на адресу електронної пошти, про що заявник вказує, проставивши відповідну відмітку в заяві.
При цьому у разі, якщо заявник виявив бажання отримати реєстраційні документи в електронному вигляді, відповідно до законодавства про електронний документообіг, свідоцтво про право власності в паперовому вигляді не видається.
У разі розгляду держреєстратором або уповноваженим органом заяви про відкликання заяви про держреєстрацію прав та їх обтяжень передбачено пошук, крім бази даних, на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції.
Як повідомлялося, уряд постановою №31 від 21 січня 2015 вніс зміни до порядку ведення ДРРПН і встановило можливість надання інформаційних довідок з реєстру нерухомості за заявою об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), керуючих організацій (КО) і асоціацій власників житлових будинків (АВЖД) з 1 березня 2015 року, тоді як раніше така можливість для них передбачалася з початку поточного року поряд з юридичними і фізичними особами.
Виключено також можливість надання даних у вигляді витягу з ДРРПНв паперовій формі, що існувала раніше для ОСББ, КО і АВЖД.
Крім того, уряд виключив можливість пошуку через веб-сайт ДРРПН відомостей по ідентифікаційних даним фізичної або юридичної особи.
Разом з тим, згідно з документом, збережена можливість такого веб-пошуку за реєстраційним номером об’єкта нерухомості та його адресою, а також за місцем розташування або кадастровим номером земельної ділянки.
Кабінет міністрів розпорядженням №722 від 24 грудня 2014 вніс зміни до порядку ведення ДРРПН і затвердив порядок відкритого доступу до реєстру, яким, зокрема, встановив розмір плати за надання держреєстраторами або нотаріусами інформації з реєстру нерухомості у вигляді інформаційної довідки в паперовому вигляді за заявою ОСББ, КО і АВЖД в розмірі 170 грн.
Згідно з документом, для фізичних та юридичних осіб вартість надання такої інформдовідки з ДРВПН в паперовому вигляді складе 34 грн, а розмір плати за надання інформації з реєстру шляхом безпосереднього доступу нотаріусів та адвокатів встановлено на рівні 51 грн.
Міністр юстиції Павло Петренко в кінці грудня 2014 повідомив, що можливість за бажанням юридичних і фізичних осіб отримати інформаційну довідку з деталізованою інформацією про внесення змін до ДРРПН в хронологічному порядку передбачена з 1 березня 2015 року.
Раніше в Мін’юсті повідомили про плани забезпечити онлайн-доступ фізичних та юридичних осіб , що не є власниками майнових прав, до інформації ДРРПН з 1 січня 2015 року. Вартість такої електронної інформаційної довідки складе 17 грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас