Газпром сам просить уряд РФ дати Україні знижку на квартал вперед — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром сам просить уряд РФ дати Україні знижку на квартал вперед

Енергетика
695
В умовах, коли російська сторона на тристоронніх переговорах у Брюсселі поставила Києву умову звернутися до уряду РФ з формальним проханням про знижку в ціні на газ, а Київ не поспішав це робити, “Газпром” сам попросив уряд РФ дати Україні знижку.
Як заявив глава “Газпрому” Олексій Міллер в ефірі телеканалу “Росія 24”, дія цього кроку пропонується поширити на наступні три місяці.
“Сьогодні” Газпром “листом звернувся в уряд Російської Федерації з проханням розглянути питання про надання знижки для поставок газу в Україну терміном на три місяці. В даний час ми вважаємо тримісячний строк оптимальним. По-перше, тому що настає весняно-літній сезон, і також через те, що в даний час спостерігається висока динаміка зміни цін на зовнішніх ринках на газ “, – сказав О.Міллер.
“Така знижка була надана в кінці жовтня минулого року за результатами переговорів України, Росії та Європейської комісії. Знижка була надана на п’ять місяців, термін її дії закінчується завтра, 31 березня. Надання знижки при постачанні газу в Україну передбачено чинним контрактом на постачання газу в Україна від 2009 року, і дане питання знаходиться у виключній компетенції уряду Російської Федерації “, – сказав глава “Газпрому”.
Як повідомлялося, на тристоронніх переговорах в Брюсселі 20 березня боку майже повністю домовилися про умови по ставок газу з квітня – після закінчення “зимового пакета”. Різниця лише в контрактному принципі “бери або плати” – він оскаржується в Стокгольмському арбітражі і по ньому “Газпром” вже нарахував Україні штрафні санкції понад $20 млрд. В “зимовому пакеті” він не застосовувався. Російська сторона не хоче відмовлятися від нього далі, адже це похитне позиції “Газпрому” в суді. Зі свого боку, Київ і Брюссель висловлюються за продовження “зимового пакета”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас