АМКУ закликає бізнес і громадськість взяти участь у врегулюванні проблемних питань роздрібної торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ закликає бізнес і громадськість взяти участь у врегулюванні проблемних питань роздрібної торгівлі

Світ
338
Антимонопольний комітет України (АМКУ) з метою впровадження добросовісної конкуренції пропонує профільним відомствам, бізнес-асоціаціям та громадськості взяти участь у розробці та впровадженні правил професійної етики у сфері взаємовідносин між торговельними мережами, що здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах переважно продовольчими товарами та постачальниками.
Згідно з повідомленням АМКУ в понеділок, відомство розглядає справу про порушення законодавства про захист економічної конкуренції найбільшими продовольчими торговельними мережами Києва. В даний час збір та аналіз доказів у справі завершено.
Комітет встановив, що незважаючи на проконкурентну структуру ринку роздрібної торгівлі, яка повинна забезпечувати зниження цін (або недопущення їх необґрунтованого зростання) і підвищення якості товарів, фактично ринок діє в режимі суттєвого обмеження конкуренції в результаті антиконкурентних узгоджених дій його основних учасників. У результаті відбувається необґрунтоване підвищення цін на продовольчі товари, які платять кінцеві споживачі, на 20-30% і більше.
“В умовах погіршення соціально-економічної ситуації в країні, в тому числі посилення інфляційних процесів, такі дії торговельних мереж призводять до зростання соціальної напруги в суспільстві”, – йдеться в повідомленні.
Серед можливих шляхів врегулювання проблем АМКУ бачить створення відповідних ефективних механізмів саморегулювання ринку з урахуванням позитивного досвіду Євросоюзу, а саме, введення правил професійної етики, а також прийняття комітетом рішення, яким буде забезпечено обов’язковість дотримання таких правил.
В АМКУ нагадують, що проект правил професійної етики розроблений і оприлюднений Торгово-промисловою палатою України для публічного обговорення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас