Європа серйозно випередила інші регіони світу за обсягом IPO в I кварталі 2015 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа серйозно випередила інші регіони світу за обсягом IPO в I кварталі 2015

Світ
183
Європа істотно випередила інші регіони світу за обсягом первинних розміщень акцій (IPO) в першому кварталі 2015 року.
Так, європейські компанії в січні-березні цього року залучили за рахунок IPO майже $20 млрд. Обсяг європейських IPO з початку цього року перевищив сукупний обсяг первинних розміщень акцій в США і Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.
Для США перший квартал цього року став найслабшим за обсягом IPO з 2009 року. На 31 березня заплановано розміщення акцій американського реєстратора доменних імен GoDaddy Inc. обсягом понад $ 400 млн, однак це не змінить загальну ситуацію.
Обсяг IPO в Європі росте на тлі зростаючого оптимізму інвесторів щодо регіону завдяки стимулюючій політиці Європейського центрального банку (ЄЦБ), а також падіння цін на нафту і ослаблення євро щодо долара США.
Фондовий індекс Stoxx Europe 600 з початку 2015 виріс на 15%, тоді як значення американського Standard&Poor’s 500 практично не змінилося.
У 2014 році обсяг IPO в Європі був істотно нижче, ніж в США, навіть без урахування рекордного розміщення акцій Alibaba Group Holding Ltd. в Нью-Йорку.
У першому кварталі цього року в Європі було проведено п’ять IPO обсягом понад $ 1 млрд, тоді як у США – лише одне.
Найбільшим європейським IPO стало розміщення акцій іспанського державного оператора аеропортів Aena (обсягом 4,3 млрд євро). Серед інших великих розміщень – IPO британського оператора сайту продажі автомобілів Auto Trader Group обсягом $2,4 млрд.
Для порівняння: у США найбільшим IPO в першому кварталі цього року стала операція з продажу акцій Columbia Pipeline Partners обсягом $1,2 млрд.
Другий квартал, ймовірно, буде більш сильним для американського ринку IPO, однак якихось рекордів очікувати не варто, говорить аналітик Credit Suisse Group AG Девід Хермер.
“Я вважаю, що активність в США збільшиться, однак другий квартал навряд чи стане рекордним для американського ринку IPO, – відзначає експерт. – Цього року, я думаю, обсяг IPO в США буде нижчим, ніж у попередньому”.
Серед великих розміщень акцій, які готуються в цьому році, IPO нідерландського банку ABN Amro Group NV і американської мережі магазинів косметики та парфумерії Douglas Holding AG.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас