Депутати пропонують Раді врегулювати процедуру стягнення штрафів АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують Раді врегулювати процедуру стягнення штрафів АМКУ

Казна та Політика
184
Депутати Верховної Ради пропонують врегулювати процедуру стягнення Антимонопольним комітетом України (АМКУ) штрафів за порушення законів про захист економічної конкуренції.
Про це повідомила журналістам депутат Вікторія Пташник (фракції “Самопоміч”).
За її словами, існуюче законодавство передбачає досить високу максимальну планку штрафних санкцій. Зокрема, за серйозні порушення антиконкурентного законодавства штраф може сягнути до 10% річного обороту компанії. У той же час АМКУ може за одні й ті ж порушення на одну компанію накласти мільйонний штраф, на іншу – 30 тис. грн.
“Це – ненормальна практика, коли підприємці, стосовно яких порушено справу, до кінця справи не розуміють, який штраф до них може бути застосований. Ми хочемо забезпечити повну прозорість діяльності Антимонопольного комітету”, – заявила парламентарій.
Зареєстрований у Верховній Раді законопроект “Про внесення змін до законодавства про захист економічної конкуренції щодо визначення органами Антимонопольного комітету України розміру штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції” передбачає затвердження Кабінетом міністрів методики розрахунку штрафів за порушення законодавства про захист економічної конкуренції.
Крім того, пропонується надати суду право знижувати розмір призначеного АМКУ штрафу, тоді як в даний час суд, не погодившись з рішенням комітету, може лише відправити справу на новий розгляд назад в АМКУ.
Як повідомив журналістам в. о. президента Американської торговельної палати в Україні Тарас Качка, ще в 2008 році Організація економічного співробітництва та розвитку рекомендувала Україні запровадити чітку методику накладання штрафів. АМКУ з цим погодився, але так нічого і не зробив.
Як зазначила, у свою чергу, В.Пташник, прийняття методики калькуляції штрафів є вимогою, що міститься в Угоді про асоціацію Україна-ЄС. При цьому Т.Качка додав, що за цим зобов’язанням “у нас немає перехідного періоду і воно має бути виконано до 1 січня 2016 р.”
За словами партнера-засновника адвокатського об’єднання Arzinger Тимура Бондарєва, Україна серед міжнародних компаній має негативну репутацію в сфері антимонопольного законодавства.
“У нашому провадженні є кілька справ, коли порушення виглядають досить однаково, а штрафи – зовсім різні. Найчастіше ми не розуміємо, яким чином визначався той чи інший розмір штрафу”, – сказав він.
За словами юриста, неодноразові випадки, коли АМКУ робить гучні заяви про накладення мільйонних штрафів за порушення законодавства, проте в кінцевому підсумку компанія сплачує в державну казну штраф у розмірі 30 тис. грн.
За словами Т.Бондарєва, в українській антимонопольній сфері є й інші недоліки. Наприклад, за порушення, допущені українським підрозділом міжнародної корпорації, АМКУ може накласти штраф у розмірі до 10% від обороту всієї корпорації. “Або ж за порушення, допущені компанією в конкретній сфері діяльності, оштрафувати її на відсоток від обороту, в тому числі, і в інших видах діяльності, в яких не було жодних порушень”, – додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас