В Україні хочуть створити агентство по страхуванню експортних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть створити агентство по страхуванню експортних кредитів

Світ
174
Реформа фінансового ринку України повинна передбачати, серед іншого, створення агентства по страхуванню експортних кредитів, формування інституту фінансового омбудсмена, врегулювання роботи колекторських компаній.
Відповідні пропозиції відображені в проекті комплексної програми розвитку фінансового ринку України на 2015-2020 рр., розробленому представниками центрального банку, Міністерства фінансів, Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг, а також представниками Незалежної асоціації банків Україна та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.
Як повідомляється на сторінці НБУ в мережі Facebook, проект винесений на публічне обговорення (http://reforms.in.ua) у період до 1 квітня. Затвердження комплексної програми планується на засіданні Національної ради реформ.
Проект програми також передбачає розробку і реалізацію плану впровадження грошово-кредитної політики на основі інфляційного таргетування, закладення режиму гнучкого валютного курсу в основу валютно-курсової політики.
Крім того, пропонується налагодити систему регулярної оцінки якості активів банків та небанківських фінансових установ, враховуючи необхідність проведення регулярних стрес-тестів, а також розробити стратегію запобігання ризиків, пов’язаних з діяльністю системно важливих банків та небанківських фінансових установ.
Проект передбачає законодавче врегулювання функціонування ринку похідних фінансових інструментів (деривативів), що дозволяють хеджувати кредитний, процентний і валютний ризики, а також визначення регулятора для деривативів та розробку нормативної бази для регулювання відповідних операцій.
Автори проекту також виступають за перехід до розрахункового циклу в режимі Т + 2 і розрахунками по операціях з цінними паперами за принципом “поставка цінних паперів проти оплати”.
Крім того, документ передбачає усунення перешкод для здійснення операцій з іноземними цінними паперами та цінними паперами українських емітентів, які розміщені на закордонних фондових біржах і розширення лінійку корпоративних боргових цінних паперів за рахунок, зокрема, біржових облігацій, боргових інструментів для фінансування інфраструктурних проектів.
У проекті також відображена ініціатива щодо введення інституту приватних приставів і формування системи нагляду за діяльністю рейтингових агентств.
Пропонується оптимізувати оподаткування операцій з відчуження та реалізації активів і застави на користь кредиторів, розробити механізми податкового стимулювання довгострокових інвестицій.
У числі інших пропозицій – введення системи диференційованих зборів до Фонду гарантування вкладів з урахуванням оцінки якості активів банків; посилення відповідальності за маніпулювання на фондовому ринку, зловживання з використанням інсайдерської інформації, за шахрайство з використанням фінансових ринків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас