Євро в 2016 році в Польщі - це фантазія, - Коморовський — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро в 2016 році в Польщі - це фантазія, - Коморовський

Світ
1121
Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає нереальним перехід Польщі на євро в 2016 році, оскільки влада ще не виконала всі необхідні для цього умови. Про це він сказав в ефірі польського Radio Zet.
«Євро в 2016 році в Польщі – це фантазія. Це гра, яка має на меті справити враження, що в Польщі готується якась різка зміна», – сказав президент, коментуючи заяву свого основного суперника на пост глави держави на травневих виборах Анджея Дуди.
Коморовський зазначив, що сам ініціював перенесення на наступний рік публічної дискусії на тему переходу на євро, «щоб не товкти воду в ступі».
«Немає можливості входження в зону євро, поки Польща не виконає критерії (які визначають умови для цього – ред.)», – сказав президент.
Крім того, він нагадав, що для цього також необхідна зміна польської Конституції, для чого на сьогоднішній день немає достатньої кількості голосів депутатів.
У той же час Коморовський висловив переконання, що приєднання Польщі до зони євро буде вигідним для держави, і нагадав, що Польща під час вступу до Євросоюзу в 2004 році зобов’язалася ввести єдину європейську валюту.
Днями Дуда, який представляє найбільшу опозиційну партію “Закон і справедливість” (PiS), закликав Коморовського чітко висловитися щодо питання переходу на євро і повідомити, чи можливо це в 2016 році. Дуда заявив, що введення європейської валюти призведе до різкого подорожчання всього в Польщі, і що він ніколи на це не погодиться.
Кожна країна ЄС до введення євро повинна не менше двох років виконувати низку критеріїв, серед яких – збереження інфляції не вище 1,5%, бюджетний дефіцит не більше 3% ВВП, державний борг не більше 60% ВВП, а також недопущення відхилень курсу національної валюти до євро більш ніж на 15%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас