Горе Лагуна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Горе Лагуна

Світ
8937
Дельта Банк в цифрах і фактах
Сьогодні Фонд гарантування вкладів повинен оголосити результати пошуку інвесторів Дельта Банку. Термін подачі заявок від бажаючих взяти участь у порятунку банку закінчився вчора. Фонд пропонував інвесторам розглянути варіант часткової або повної передачі активів і пасивів «Дельти» в інший банк з подальшою ліквідацією неплатоспроможного банку, створення перехідного банку з подальшим продажем його інвесторові і повний продаж банку інвестору.
Тимчасова адміністрація в Дельта Банк була введена на три місяці з другого березня. За законодавством ФГВ може продовжити її роботу ще на місяць. Якщо у Фонду є якісь зачіпки по інвесторам, то і терміни подання від них заявок теж можуть відсунути ще на десять днів.
Ось кілька цікавих фактів і цифр про найбільшому в країні неплатоспроможних банків.
- Найбільші корпоративні вкладники «Дельти» на кінець 2014 року: МТС Україна – 1,5 млрд грн, Донецький металургійний завод – 567 млн грн, Укргазенерго – 457 млн грн, «Яблуневий дар» – 405 млн грн, Торговий дім «Надія» – 367 млн грн, Інвестком – 355 млн грн, група «Фокстрот» – 248 млн грн, ЧеркасГаз – 208 млн грн, Електросталь – 170 млн грн.
- Найбільші вкладники-держкомпанії на кінець 2014 року: ДІУ – 3,5 млрд грн, Конструкторське бюро «Південне» – 106 млн грн, Сєвєродонецька ТЕЦ – 42 млн грн, State ID-поліграфічний центр – 30 млн грн, НАК «Украгролізинг» – 21 млн грн, Укрводсервіс – 8 млн грн, Севастопольський морський рибний порт і УкрТрансГаз – по 6 млн грн, Західний експертно-технічний центр – 5 млн грн.
- Власник 70% акцій Дельта Банку Микола Лагун в списку Forbes у минулому році займав 57 місце. Його стан оцінювався в $133 млн. Цього року Лагун навряд чи потрапить в сотню найбагатших українців. Його основним активом був Дельта Банк.
- Дельта Банк за розміром активів займав четверте місце. Він поступався тільки Приватбанку Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, і двом державним – Ощадбанку та Укрексімбанку. У списку восьми системоутворюючих банків України, який становив Нацбанк наприкінці минулого року, він також посідав четверте місце і міг претендувати на націоналізацію. Крим, Донецьк і Луганськ в активах «Дельти» займали 30%-у частку. За розміром депозитного портфеля фізосіб банк був на третьому місці.
- Нацбанк і Фонд гарантування вкладів виступали за націоналізацію «Дельти». Це обійшлося б державі в 22,6 млрд гривень. Рішення про націоналізацію банку приймає консультативно-дорадчий орган Кабміну – експертно-аналітична рада з питань участі держави в статутному капіталі банків, який очолює міністр фінансів Наталія Яресько. Рада відхилила пропозицію Нацбанку щодо рекапіталізації «Дельти».
- На повернення вкладів до 200 тисяч гривень Фондом гарантування вкладів претендують 554 000 вкладників «Дельти». Свої депозити отримають 94% вкладників. Загальна сума до виплати – 16,4 млрд гривень. З них 13 млрд гривень – депозити, за якими закінчився термін дії договорів, або поточні рахунки. Ці гроші потрібно компенсувати за час дії тимчасової адміністрації. За всю історію ФГВ виплатив всього трохи більше 25 млрд гривень. Виплати по «Дельті» ще не почалися.
- Загальна сума депозитів і поточних рахунків, які перевищують гарантовану суму, становить 15 млрд гривень. Ці гроші вкладники, швидше за все, не отримають.
- 379 000 вкладників «Дельти» не отримають свої вклади, так як їх залишки нижче гарантованої суми – до 10 гривень. У 22 000 вкладників сума депозиту вище 200 000 гривень. У дев’яти з них депозити понад 100 млн гривень.
- Дельта Банк заборгував корпоративним клієнтам 12,5 млрд гривень. Ці гроші вони можуть отримати тільки теоретично. Першими в списку кредиторів стоять НБУ і Фонд гарантування вкладів, яким потрібно буде повернути близько 26 млрд гривень.
- Банк повинен НБУ 9,3 млрд гривень. Цей кредит виданий під заставу облігацій Державної іпотечної установи та кредитного портфеля. При Валерії Гонтаревій Дельта Банк отримав 960 млн гривень рефінансування. НБУ був готовий кредитувати «Дельту» ще, але в неї більше не було ліквідних застав.
- У всі банки, які пов’язані з «Дельтою», введена тимчасова адміністрація. В Україні це Кредитпромбанк, Омега Банк і Астра Банк. У Миколи Лагуна також є банк в Білорусі – теж «Дельта». У нього 18 березня Нацбанк Республіки Білорусь ввів тимчасову адміністрацію. Через два дні там уже був визначений банк, який буде здійснювати виплати вкладів.
- Лагун вів переговори з найбільшими вкладниками Дельта Банку про конвертацію їхніх депозитів в акціонерний капітал. Про це він розповідав в інтерв’ю «Економічній правді». Погодилися декілька вкладників, загальна сума депозитів яких становила 15 млрд гривень. Такої суми недостатньо. Зараз ініціативна група вкладників банку проробляє ту саму роботу. Їм свою згоду дали інвестори, загальна сума депозитів яких становить близько 7 млрд гривень.
- Ліквідація банку призведе до прямих втрат у розмірі понад 30 млрд гривень. 16,4 млрд гривень потрібно виплатити ФГВ, заборгованість перед Нацбанком становить 9,3 млрд гривень, 2,6 млрд гривень – незабезпечені кредити «Дельті» держбанків, 3,5 млрд гривень – корпоративний депозит Державної іпотечної установи. Про це сказано у звіті, отриманому хаби від вкладників Дельта Банку. Вкладники кажуть, що звіт робили фахівці «Дельти» і НБУ.
- За даними «Економічної правди», за місяць до введення тимчасової адміністрації американська група Cargill (володіє близько 30% пакетом «Дельти») вивела з банку кредитний портфель більш ніж на $100 млн для повернення наданого «Дельті» фондування. Нещодавно ФГВ вивісив фінансовий звіт «Дельти» на початок березня. У ньому сума зобов’язань клієнтів перед банком не змінилася – 44,8 млрд грн.
- За словами глави НБУ Валерії Гонтарєвої, третина кредитного портфеля Дельта Банку – проблемна.
Леся Войтицька
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас