"Нафтогаз" обмежив постачання газу на 7 з 9 електростанцій ДПЕКу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" обмежив постачання газу на 7 з 9 електростанцій ДПЕКу

Енергетика
798
НАК “Нафтогаз України” заблокував поставки газу на семи з дев’яти теплових електростанцій ДТЕК, у цьому зв’язку блоки не можна буде оперативно виводити із резерву і збільшувати навантаження (маневрувати), повідомила прес-служба приватного енергохолдингу.
За її даними, підприємства генерації позбавлені коштів на оплату поставок вугілля і газу через борги перед ними за вироблену електроенергію, а також низький тариф, який не покриває паливну складову.
За словами директора з комерційної діяльності “ДТЕК Енерго” Віталія Бутенка, в ході опалювального сезону 2014/2015 рр, що закінчується, ДТЕК довелося додатково завантажити станції, що працюють на газовій марці вугілля, наростити видобуток вугілля на Західному Донбасі та імпортувати 2 млн тонн дефіцитних антрацитів.
“Звичайно, це не могло не позначитися на ліквідності компанії. При цьому тільки за останній місяць борг перед ТЕС ДТЕК збільшився на 1 млрд грн і становить 6,4 млрд грн. Наші можливості закуповувати паливо безпосередньо пов’язані з вартістю електроенергії та розрахунками за неї з боку держави. У теплової генерації сьогодні фактично відсутні ресурси, щоб виконувати маневрені функції “, – наводяться в повідомленні його слова.
У ДТЕК також відзначають, що паливна складова в тарифі ГК ТЕС закладена на рівні 800 грн за тонну, в той час як фактична вартість вугілля вітчизняного видобутку становить 1500 грн за тонну, а імпортного – понад 2000 грн за тонну.
За розрахунками ДТЕК, при поточній ціні на вугілля собівартість електроенергії з урахуванням усіх витрат становить близько 1,2 грн / кВт-год, а розрахунковий тариф ГК ТЕС на березень становить 0,8 грн / кВт-год.
ДТЕК створена в 2005 році для управління енергетичними активами групи “Систем Кепітал Менеджмент” (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. В даний час є найбільшою приватною вертикально-інтегрованою енергокомпанією країни.
Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас