Українці купили на новорічний стіл на 2% більше продуктів, але на Великдень споживання знизиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці купили на новорічний стіл на 2% більше продуктів, але на Великдень споживання знизиться

Особисті фінанси
298
Українці витратили на частування під час зустрічі 2015 Нового року трохи більше, ніж роком раніше, про це йдеться у свіжому повідомленні GfK Ukraine. Досліджували з’ясували, що люди купили на 2% більше продуктів і напоїв у натуральному вираженні, але заплатили на них на 21% більше в грошовому.
«Обсяг споживання в грудні 2014 року збільшився завдяки кондитерським виробам, зокрема сезонним цукристим і борошняним солодощам (торти і різноманітне печиво), вину, каві, молочним продуктам і жирам. У той же час Українці економили на енергетичних напоях, морепродуктах і рибі, міцному алкоголі і фруктах (як свіжих, так і консервованих) – їх купили в грудні менше », – йдеться у висновку GfK Ukraine.
Там також зазначається, що за минулий рік (у порівнянні з 2013 р) продажу продуктів харчування та напоїв в Україні скоротилися на 3% (у натуральному вимірі), при цьому з росту цін в грошовому обчисленні зафіксовано зростання – на 6%.
«На Великдень ситуація, швидше за все, посилиться, так як гривня продовжила девальвувати з початку року і навіть за офіційною статистикою в лютому 2015-го інфляція склала 34,5% до аналогічного періоду минулого року. Швидше за все, українці ще більше стануть відмовляти собі в придбанні делікатесів (ікра, червона риба) та інших дорогих товарів. Але не відмовляться від покупки яєць або великодніх пасок. Те, що раніше купували в магазині (наприклад, буженину), тепер, швидше за все, будуть робити вдома, щоб заощадити », – спрогнозував подальший розвиток ситуації експерт громадської організації «Фонд суспільної безпеки» Юрій Гаврилечко.
Більш точні оцінки, за словами експерта, поки давати рано. «Зараз дуже складно спрогнозувати, наскільки реально збільшаться витрати на Великдень, так як до того моменту хтось вже отримає нові платіжки з ЖКГ і буде думати як йому жити далі. Тому я думаю, що в грошах українці витратять на Великдень більше, ніж торік, але куплять або стільки ж, або менше, ніж рік тому», – сказав Гаврилечко.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас