Продаж акцій Борщагівського хімфармзаводу: чим цікаве підприємство і скільки за нього можна було отримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продаж акцій Борщагівського хімфармзаводу: чим цікаве підприємство і скільки за нього можна було отримати

Фондовий ринок
879
29,95% акцій ВАТ “Науково-виробничий центр“Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод”(БХФЗ) на відкритому аукціоні придбала компанія“Куб”, що представляє фармацевтичну компанію“Дарниця”. Компанія заплатила 171, 844 млн грн.
Продані акції належали територіальній громаді Києва. Інші великі акціонери – офшорні “Леник Груп С.А.” – 20,3168% і “Белдор Груп” (обидва – Британські Віргінські о-ви) – 21,2637% акцій.
Як повідомили на фондовій біржі “Перспектива”, до участі в аукціоні також була допущена фондова компанія “Ді Ен Кей Капітал” (в інтересах компанії “Пантеон К”). Заявки спочатку подавали п’ять компаній.
“Сьогодні в аукціоні брали участь 2 компанії, за чутками, що мають відношення до компанії“Дарниця”, – розповів Петро Багрій, президент Асоціації“Виробників ліків України”(аплуа).
Початкова ціна пакета акцій склала 143, 2 млн грн. Гроші, отримані Києвом, влада обіцяє витратити на реалізацію соціальних програм. “У тому числі і на фінансування шкіл, дитячих садків, а також підтримки соціально незахищених киян”, – зазначав заступник голови Київської міської державної адміністрації Михайло Радуцький. Київ вже двічі виставляв цей пакет на продаж. Початкова ціна становила 278, 3 млн грн, повторно пакет виставлявся на 10% дешевше.
У аплуа при цьому відзначають, що початкова ціна продажу була занижена в п’ять-сім разів.
“Якби аукціон був проведений в цивілізованих рамках, завчасно, інформація була розказана іноземним інвесторам, і пакет був представлений публічно – ціна його продажу була б інша. … Торік СБУ виступала проти продажу пакета за ціною 143 млн грн, вважаючи це заниженою вартістю, але тоді це було $ 20 млн. Через рік вартість пакету впала до $7 млн ​​і це вважається “нормальною” вартістю підприємства. … Я точно знаю, що є іноземні інвестори, які зацікавилися в покупці цього пакету акцій і за вищою ціною, але в умовах коли серйозний інвестор має місяць на підготовку – він ніколи не прийде брати участь у таких торгах”, – вважає Петро Багрій.
“На жаль, для об’єктивної оцінки відсутні дані за 2014 по даному підприємству. Тому можна спиратися тільки на фінансову звітність компанії за 2013. Закладаючи в динаміку основних показників середню інфляцію продукції сектора і рух цін, можна припустити зростання чистого доходу від реалізації в 2014 як мінімум на 26% до 806 млн. грн. У структурі продажів 50% займає собівартість, яка також підвищилася в загальному тренді. Чистий прибуток у такому випадку може бути оцінено на рівні 83 млн. грн. Сьогодні на світових ринках за акції фармацевтичних компаній платять $27,1 за кожен долар чистого прибутку, $4,2 за кожен долар реалізації, і $3,3 за кожен долар власного капіталу. У підсумку, за інших рівних вартість 29,95% акцій БХФЗ (без урахування ризиків країни та інших умов) може скласти 830 млн. При цьому, враховуючи ризики країни, які напередодні перевищили максимуми 2009 року (CDS 4678.9п) – оцінку можна скоригувати до 495-575 млн. Нерозподілений прибуток за підсумками 2013 склав 419, 530 млн. грн, з яких на дивіденди в 2014 році було відправлено 14,5 млн грн. Таким чином, для нового інвестора тільки нерозподілений прибуток становитиме 121, 3 млн грн”- підрахував Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
“У підсумку, стартова ціна в 143,2 виглядає досить низько. І в умовах прозорого аукціону може досягти позначки в 500 млн. грн”, – резюмував Шевчишин.
“Весь акціонерний капітал заводу був оцінений всього в 478 млн грн. За нашими оцінками, справедлива вартість БХФЗ знаходиться в межах 0,8-1 млрд грн, тобто як мінімум в 2 рази дорожче стартової ціни, навіть у поточних умовах, що вимагають великого дисконту до ціни. У докризовий період оцінка заводу могла бути ще вище”, – погоджується Андрій Патіота, старший аналітик ІГ АРТ Капітал.
Експерти при цьому зазначають, що фармринок в Україні залишається прибутковим, навіть незважаючи на кризу. У 2014 році його загальний обсяг склав 40800 млн грн (+ 13,8% в порівнянні з попереднім роком).
“Фармакологія для України вельми інвестиційно-привабливий напрямок. У зв’язку з девальвацією гривні, в інфляції вартість фармпродукції та обладнання зросла на 44,9% за підсумками 2014 року, а з початку 2015 року – ще на 9,2%. Ціни виробників фармпродукції виросли з початку 2015 на 6,9%. З урахуванням валютних коливань, імпортні ліки програють українським аналогам, що робить цей сектор цікавим для інвесторів. Тут же можна відзначити і велику ємність українського ринку – більше 30% населення пенсіонери та демографія свідчить не на користь омолодження”, – відзначає Шевчишин.
Чим цікавий Борщагівський фармзавод
Виробництво сиропів: Транспортувальний конвеєр флаконів
ПАТ “Науково-виробничий центр” Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод “створено 15 січня 1997 на базі ряду потужностей Дарницького хімфармоб’едіненія після серії реорганізацій. У власності підприємства знаходиться земельна ділянка площею 36,65 га та будівлі загальною площею більше 45 тис. кв. м. Спочатку був українсько-американським СП – компанія діяла, як закрите акціонерне товариство, засновниками виступили 325 працівників самого заводу і американські інвестори в особі компанії “R&J Trading International, Inc”. Обидві сторони володіли рівно половиною акцій СП АТЗТБХФЗ”, проте українські засновники витіснили американців. На засновника Людмилу Безпалько заводилися кримінальні справи, але пізніше вони були закриті. У власності влади Києва 30% акцій заводу перебували з 2001 р.
Зараз БХФЗ входить у першу десятку фармзаводів України. Частка підприємства на українському ринку лікарських засобів – до 10%.
У минулому році номенклатура підприємства склала 125 найменувань лікарських засобів, 10 препаратів для ветеринарної медицини, було отримано перший у фармацевтичній галузі України сертифікат на відповідність вимогам ISO 50001. Компанія також має представництво в Білорусі.
За словами Андрія Патіоти, привабливість Борщагівського заводу як активу характеризується: – Адаптацією і відповідністю всіх виробничих ліній міжнародним стандартам GMP; – Досить широкою лінійкою конкурентної продукції для українського споживача; – Стабільно прибутковою роботою і зростаючою виручкою; – Місцерозташуванням заводу на околиці міста (знімає необхідність перенесення потужностей).
У 2013 році завод збільшив чистий прибуток на 21,5% порівняно з 2012 роком – до 74,983 млн грн, а чистий дохід зріс на 13,8% – до 638, ​​940 млн грн. Фінансових показників за 2014 компанія ще не оприлюднила.
Хто купив
Генеральним директором “Фармацевтичної фірми “Дарниця” є Гліб Загорій, який пройшов за списками БПП до Верховної Ради. За чутками, його кандидатуру навіть розглядали на посаду міністра охорони здоров’я України. Його батько Володимир Загорій – голова наглядової ради ЗАТ” Фармацевтична фірма “Дарниця”.
ЗАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” – один з найбільших виробників лікарських препаратів в Україні. Виробнича потужність – 500 млн. ампул, 4 млрд. Упаковок таблеток, 30 млн. Флаконів стерильних антибіотиків і 8,5 млн. Туб м’яких лікарських форм. П’ять основних виробництв фірми сертифіковані на відповідність вимогам GMP. У 2013 році журнал “Фокус” оцінив статки Володимира Загорія і його сина Гліба в $101, 4 млн.
Київська влада запевняє, що “Дарниця” не отримає можливості застосовувати не ринкові конкурентні методи після покупки БХФЗ. Експерти ж не заперечують і інших сценаріїв:
“На нашу думку, в середньостроковій перспективі, після виходу з кризи і закінчення військових дій, можна очікувати об’єднання двох компаній. Це дасть певні переваги в боротьбі за ринкові позиції з двома іншими лідерами – “Фармак” і корпорацією “Артеріум”, а також підвищить вартість об’єднаного активу для потенційних покупців за рахунок ефекту синергії. Враховуючи, що кінцева вартість пакета виявилася нижче справедливої ​​ціни, для “Дарниці” це в жодному разі вигідна угода, на нашу думку”, – говорить Андрій Патіота, уточнюючи, що не знає конкретних бенефіціарів . “Це тільки наша версія”, – підкреслює експерт.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас