В українських вузах скоротять кількість бюджетних місць — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українських вузах скоротять кількість бюджетних місць

Світ
3246
Під час вступної кампанії українські вузи можуть недорахуватися абітурієнтів. Згідно з даними Центру оцінювання якості освіти, кількість бажаючих вступати цього року скоротилася майже на 10 тисяч: у 2015-му на ЗНО зареєструвалося близько 288 тис. осіб, у той час як у минулому році було 297 тис. випускників. Експерти пов’язують це як з демографічним спадом в 1997-1999 рр., так і з непростою ситуацією в країні. «Недобір першокурсників, звичайно, буде. Особливо це відчують приватні ВНЗ. За минулий рік в Україні закрилося 23 недержавних навчальних заклади, через що кількість студентів скоротилася на 36 тисяч осіб », – прокоментував нам заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.
Представники приватних ВНЗ говорять: демографічний спад – тенденція, на яку вони не можуть вплинути. «Ми очікуємо великий спад в 2016 році, а з 2017 року чекаємо, що кількість абітурієнтів збільшиться. Ті, хто не наберуть студентів на перший курс, а потім і на другий, змушені будуть скорочувати спеціальності або ж зовсім закриватися. Але у тих, хто зарекомендував себе на ринку, проблем не повинно бути », – сказав нам президент Асоціації приватних ВНЗ України Іван Тимошенко.
Політології та юристів скоротять
За словами Фоменка, за 2014 рік, порівняно з 2013-м, кількість студентів в Україні зменшилася на 304 тисячі осіб. «У всіх вузах на 193 тисячі скоротилася кількість студентів-контрактників», – говорить Фоменко. Також представник Міносвіти запевняє: на вступної кампанії-2015 скоротять кількість бюджетних місць.
«Державне замовлення буде скорочено з гуманітарного блоку, не рахуючи вчительських спеціальностей. Наприклад, скорочення можуть торкнутися таких спеціальностей, як політологія, соціологія, філософія. Також бюджетні місця можуть скоротити на такі напрямки, як право, економіка, менеджмент, тому що на ці спеціальності достатньо надходить студентів і платно », – підкреслює Фоменко.
Зате збільшать число бюджетних місць для військових спеціальностей.
Міняють правила
Зараз у парламенті розглядають законопроект про те, щоб результати ЗНО зробити безстроковими (зараз сертифікат діє тільки рік). Один з авторів документа, нардеп і заступник глави Комітету з питань освіти Олександр Співаковський переконаний: не можна порівнювати знання абітурієнтів різних років випуску. «Так що, в цьому році ми повинні випускника 2013 позбавити його атестата, тому що освітні програми у 2014 році помінялися?» – Говорить Співаковський.
Таке рішення допоможе, наприклад, тим, хто вирішив отримати другу освіту через кілька років після школи. Або тим, хто хоче вступити в певний вуз, але відразу у нього це не вийшло. Правда, координатор ініціативи «Студентський захист» Андрій Черних переконаний: продовження терміну дії сертифікатів ЗНО вирішить хіба що проблему наповнюваності приватних вузів. Не підтримують безстрокову дію результатів ЗНО та в Міносвіти. На думку Фоменко, правила прийому змінюються: «Наприклад, цього року немає обмеження по кількості балів для вступу, а раніше була планка в 124 бали».
Раніше повідомлялося, що в новому навчальному році багато вузів країни підвищать ціни на навчання. У більшості навчальних закладів кошторис уже складають, але ще чекають нових тарифів на ЖКГ, щоб затвердити остаточні цифри. Детальніше …
В той же час, в київських вузах і школах посилять режим безпеки. Серед учнів, студентів, педагогічних і науково-педагогічних працівників, керівників дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх навчальних закладів Києва будуть поширені пам’ятки про правила поводження з виявленими підозрілими вибухонебезпечними предметами.
Ольга Омельянчук
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас