«Подвійний акциз» суперечить Угоді про асоціацію з ЄС, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Подвійний акциз» суперечить Угоді про асоціацію з ЄС, - експерт

Казна та Політика
1094
- Ще до введення податку на роздрібний продаж підакцизних товарів наш центр попереджав, що це рішення абсолютно необгрунтоване. Основна проблема – даний податок створює подвійне оподаткування товарів. Передбачалося, що місцеві бюджети від даного податку отримають від 5 до 7 млрд. грн. Ця цифра абсолютно завищена – впевнена експерт з економічних питань Міжнародного центру перспективних досліджень Ангеліна Бочі.
Також негатив у тому, що введення «подвійного акцизу» не відповідає нормам Угоди про асоціацію України та Євросоюзу.
- Дана норма абсолютно не відповідає нормам Угоди про асоціацію. Ми провели дослідження: у жодній країні Європи аналогічного податку немає. Це виключно українське «ноу-хау», яке не несе нічого, крім підвищення фіскального тиску на бізнес. З точки зору Угоди про асоціацію було б зараз більш важливо запровадити чіткий довгостроковий план підвищення акцизів. Замість різких введень нових податків уряду краще було б показати плановість податкової політики – радить Ангеліна Бочі.
За словами президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, ключова проблема нового податку в тому, що він ще більше заганяє в тінь ринок підакцизних товарів.
- З досвіду України знаємо: як тільки зростає податковий тиск на підакцизну продукцію – відразу ж ростуть контрабанда і контрафакт. І це при тому, що частка підробленої, тіньової продукції на ринку та алкогольних, і тютюнових виробів величезна. Механічно підвищувати податковий тиск на підакцизну продукцію можна лише тоді, коли зростають доходи населення. І не можна це робити так часто, як це робиться в Україні – упевнений Олександр Охріменко.
Дане думку поділяє і виконавчий директор асоціації «Укрпиво» Ігор Товкач.
- Це абсурдний податок. По-перше, є лише дві категорії, які повинні платити акциз – виробник або імпортер. Новий податок лише збільшує навантаження на споживача. По-друге, він суперечить європейському законодавству. По-третє, він стимулюватиме місцеві громади вживати більше алкогольних напоїв та більше курити, адже від цього залежить наповнення місцевих бюджетів.
Також за словами Ігоря Товкача, новий податок вкрай неефективний з точки зору адміністрування.
- Я можу порівняти його з скасованим збором на розвиток хмелярства, садівництва та виноробства – його ефективність становила лише 38%. Аналогічно і з новим податком – вартість контролю буде дуже високою. Доведеться збільшувати кількість перевірок – але, я нагадаю, на найближчі роки діє мораторій на перевірки малого та середнього бізнесу. Я не бачу переваг у даного податку – лише недоліки. Товар стає дорожче, попит падає, держава втрачає на інших податки і збори. Ми розуміємо, що місцевим бюджетам потрібен додатковий ресурс – але в підсумку програють і вони: прямі субвенції з держбюджету їм замінюють на незрозумілий і досить неефективний податок.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас