Депутати не підтримали формування тарифів на тепло виходячи з собівартості і рентабельності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати не підтримали формування тарифів на тепло виходячи з собівартості і рентабельності

Казна та Політика
1590
Верховна Рада України не підтримала в першому читанні ініціативи уряду про формування тарифів на теплову енергію з урахуванням собівартість теплової енергії та забезпеченням достатнього рівня рентабельності суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг (ЖКП).
Відповідний проект закону Кабінету міністрів №2262 від 28 лютого 2015 року, раніше включений до порядку денного парламенту, підтримало лише 159 народних депутатів на засіданні в середу.
Таким чином, депутати відхилили урядовий законопроект “Про внесення змін до деяких законів України (у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг)”.
Як повідомлялося, зазначений законопроект, яким, зокрема, пропонується внести зміни до закону України “Про теплопостачання”, був внесений на розгляд Верховної Ради 27 лютого.
“Тарифи повинні враховувати собівартість теплової енергії і забезпечувати достатній рівень рентабельності”, – зазначено в законопроекті.
Разом з тим, який рівень рентабельності вважати достатнім в проекті закону не уточнюється.
В даний час законом передбачено формування тарифу теплової енергії, виходячи з рентабельності не нижче граничного рівня рентабельності, встановленого Кабміном за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері ЖКГ.
“Встановлення цін/тарифів на ЖКП нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускається і може бути оскаржено в суді”, – пропонуються в законопроекті зміни до законів про ЖКП і “Про державне регулювання у сфері комунальних послуг”.
Проектом закону також передбачено вилучення із закону України про ЖКП норми про фінансування з місцевих бюджетів видатків на відшкодування втрат підприємств, пов’язаних із встановленням тарифів на житлово-комунальні послуги на рівні, який робить неможливим отримання прибутку.
Раніше встановлення тарифів на ЖКП нижче рівня економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво не допускалося без відповідної компенсації.
Кабмін також пропонує для здійснення державного нагляду за ринком комунальних послуг дозволити посадовим особам національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг обкладати суб’єктів природних монополій штрафами визначеними Законом України “Про природні монополії” та суб’єктів господарювання у сфері теплопостачання – у розмірах визначених законом України “ Про теплопостачання “.
Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його метою є виконання заходів, визначених ключовою подією 8 програми (матриці) стратегічних та інституційних реформ у рамках проекту “Друга програмна позика на політику розвитку”, забезпечення беззбиткового функціонування суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання та ЖКП, створення умов для залучення інвестицій у розвиток та технічне оновлення систем теплопостачання, своєчасне і виконання в повному обсязі боргових зобов’язань з погашення та обслуговування позик, у тому числі, які підтримуються міжнародними фінансовими організаціями.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас