МВФ вважає Грецію "найважчим клієнтом" у своїй історії - джерела — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ вважає Грецію "найважчим клієнтом" у своїй історії - джерела

Світ
1646
Чиновники Міжнародного валютного фонду (МВФ) заявили колегам з єврозони, що Греція є “найважчим клієнтом” з усіх, з ким фонду доводилося мати справу за 70 років своєї історії, повідомляє агентство Bloomberg з посиланням на інформовані джерела.
У ході нетривалої і вельми емоційної селекторної наради у вівторок представники МВФ, Європейського центрального банку (ЄЦБ) і Європейської комісії (ЄК) висловлювали обурення у зв’язку з недотриманням Грецією умов лютневої угоди щодо продовження терміну дії міжнародної фінансової допомоги. Учасники обговорення стверджували також, що Греція йде від співпраці з кредиторами.
Зокрема, представники міністерства фінансів Німеччини назвали спроби переконати уряд Греції в необхідності жорсткої економії безплідними, порівнявши їх із їздою на дохлому коні. Команда з МВФ оголосила, що ставлення Греції до кредиторів є неприйнятним.
Серед аналітиків і чиновників зростає стурбованість непоступливістю грецького кабінету на чолі з Алексісом Ціпрасом, яка може призвести до того, що Греція покине єврозону. Такі побоювання в останні дні висловили в тому числі економісти Morgan Stanley, UniCredit і Fitch Ratings.
Зокрема, член Єврокомісії з економічних та фінансових питань П’єр Московісі в інтерв’ю виданню Die Welt в середу допустив можливість виходу Греції з єврозони.
“Ми не будемо прагнути затримати Грецію в зоні євро за всяку ціну, а тільки в разі виконання строгих норм, прийнятних для обох сторін”, – заявив він.
Водночас він підкреслив, що цей крок негативно позначиться на валютному союзі, передає Deutsche Welle.
“Євро – єдина валюта. Якщо єврозона втратить якусь частину, то збиток буде завдано валютного союзу в цілому”, – сказав П.Моковісі.
Комісар ЄС також зазначив, що Брюссель готовий піти назустріч Греції, якщо уряд в Афінах проявить готовність до співпраці. За словами П.Московісі, сторони розуміють, що можливий третій пакет фінансової допомоги Греції буде виглядати інакше, ніж два попередніх.
Тим часом А.Ціпрас і раніше покладає серйозні надії на зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель і представниками ЄЦБ в кулуарах саміту ЄС в Брюсселі 19-20 березня, відзначає Bloomberg. А 23 березня глава грецького уряду відвідає Берлін на запрошення А.Меркель.
Греції потрібна додаткова ліквідність від міжнародних кредиторів в рамках вже обіцяних коштів, інакше гроші в її уряду можуть закінчитися вже в березні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас