На українську портову галузь чекають перевірки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На українську портову галузь чекають перевірки

Казна та Політика
494
В робочий план спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з приватизації внесена перевірка портової галузі. Про це повідомив голова комісії, народний депутат Борис Філатов.
“Буде розгляд з приводу того, яким чином це державне майно управляється”, – заявив нардеп.
Він зазначив, що члени комісії проаналізують договори оренди державного майна, які були укладені раніше. Досвід показує, що дуже часто в орендних відносинах критично порушуються інтереси держави.
“Наведу як приклад Іршанський ГЗК. Минула комісія домоглася розірвання оренди з групою афілійованою з Фірташем. Я не пам’ятаю точно цифри, але якщо говорити про порядки, то вони платили за оренду умовно 50 млн грн в рік, а заробляли мало не 200 млн грн в місяць. Різниця між орендою, і тим, що підприємство заробляло – на порядки. Цифри вражають”, – зазначив Філатов.
Раніше експерти транспортної галузі висловили стурбованість можливою передачею приватному капіталу дорогих державних активів в довгострокову оренду за безцінь.
На думку експертів, передача може відбутися під виглядом концесії, яка в українських реаліях перетворилася в інструмент прихованої приватизації. Першим великим державним об’єктом, якого Міністерство інфраструктури готує до передачі в концесію, став морський порт “Південний”. У 2013-му році держава інвестувала в реконструкцію низки найбільш глибоководних причалів цього порту, а також в днопоглиблення акваторії понад 1,5 млрд. грн.
Між тим, члени парламентської комісії з приватизації скептично поставилися до планів масової передачі в приватні руки держмайна, про що раніше заявляв Президент України Петро Порошенко і міністр економіки Айварас Абромавічус. На думку депутатів, в складних економічних і політичних умовах, об’єкти державної власності не отримають адекватну ціну.
“Покупець матиме можливість купити за безцінь кращі активи”, – вважає член комісії, народний депутат Вмктория Войцицкая. За її словами, замість того, щоб роздавати об’єкти, уряд має зробити все можливе, щоб зробити їх прибутковими.
“Держава повинна поставити питання: чи можливо зробити щось з тими активами, якими зараз володіє, щоб вони працювали на благо країни. Наприклад, поміняти менеджмент, зменшити витрати. Ми знаємо, що через державні підприємства вимиваються мільярди гривень. Збільшення дохідної частини, забезпечення виплати дивідендів – це джерело поповнення бюджету. Тому, замість того, щоб говорити, давайте продамо, треба підходити системно. Системно – це проаналізувати, де нам слід позбутися активів, так як вони приносять більше операційних витрат на управління і де є компанії, які можуть залишитися в держвласності, але із залученням ефективного менеджменту”, – підкреслила Войцицька.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас