Депутати та підприємці вимагають від уряду скасувати 5% -ний додатковий акциз на роздрібний продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати та підприємці вимагають від уряду скасувати 5% -ний додатковий акциз на роздрібний продаж

Казна та Політика
1484
Народні депутати, експерти Верховної Ради та керівники профільних асоціацій виробників закликають уряд скасувати 5% -ний додатковий акциз на роздрібний продаж підакцизних товарів. Про це йшлося на нараді в Комітеті Верховної Ради з податкової і митної політики.
- Введений податок на роздрібний продаж підакцизних товарів дискредитує виконавчу і законодавчу владу. По-перше, для сплати цього податку Державна фіскальна служба повинна отримувати від бізнесу понад 150 тисяч декларацій щомісяця. Це істотно ускладнює життя і бізнесу, і податкової. По-друге, по суті, новий акциз налічується на вже існуючий акциз. Це несправедливо і абсурдно.
По-третє, податок на роздрібну торгівлю вкрай важко контролювати. І, врешті-решт, впровадження цього акцизу суперечить європейському податковому законодавству та основам податкової політики – говорять експерти Комітету з податкової та митної політики Верховної Ради України.
Раніше Комітет з податкової і митної політики звернувся до Кабінету Міністрів з офіційним листом, в якому запропонував скасувати цей податок. На думку Комітету, введений «подвійний» акциз суперечить базовим директивам Євросоюзу в податковій політиці, в тому числі Директиві Ради ЄС 2008/118 / ЄС.
На думку депутатів, «в результаті впровадження даного податку місцеві громади зацікавлені в збільшенні споживання населенням пива, алкогольних напоїв та тютюнових виробів – від чого безпосередньо залежить дохідна частина місцевих бюджетів. Це не узгоджується з однією з ключових функцій акцизу – зменшення шкідливого впливу цих товарів на здоров’я населення».
Жорстко розкритикували новий податок українські товаровиробники.
- З самого початку ми були категорично проти цього податку. Ми платимо ПДВ, акциз, а зверху на ціну, яка включає ПДВ та акциз – ще один акциз. Уряд розраховує отримати з нового податку 8 млрд. гривень. А скільки воно втратить за іншими податками? У нас за минулий рік, через різке зростання акцизів, по горілчаній галузі падіння виробництва – 20%, скорочення робочих місць – 30%. У ситуації економічної кризи, коли кожне робоче місце на вагу золота, продовжують прийматися рішення, які змушують виробників скорочувати виробництво і звільняти співробітників – скаржиться генеральний директор Асоціації «Укргорілка» Володимир Остапюк.
- Нафтопродукти – це підакцизний товар, але його вартість закладається в інші товари та послуги, які вимагають транспортування. Ми отримали новий акциз, який потрібно нараховувати на вже наявний акциз. Причому вираховувати його досить складно. При ціні бензину в 21,5 грн – майже 10 грн – це непрямі податки, які в підсумку лягають на плечі кінцевого споживача. Ми розуміємо: потрібно наповнювати бюджет. Але, може, варто звернути увагу на третину ринку, яка зайнята тіньовою продукцією – контрабандою та фальсифікатом. А це 15 млрд. гривень. – Нагадує президент асоціації “Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леонід Косянчук.
Незадоволені новим податком і представники роздрібної торгівлі:
- На ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами виникла абсурдна ситуація. Раніше все було просто – була максимальна роздрібна ціна на пачці і покупець її бачив. Зараз же ціни змінюються кожні два тижні. Якщо залишаються запаси раніше поставленої продукції – на одну і ту ж марку сигарет може бути 5-7 різних цін. Продавці змушені розраховувати максимальну роздрібну ціну з калькулятором в руках. При цьому на копійку помилишся – величезний штраф. Такої абсурдної ситуації на ринку роздрібного продажу тютюнових виробів ще не було – поділився проблемою президент Асоціації роздрібної торгівлі Юрій Кишко.
Експерт запропонував замінити процентний акциз – фіксованим збором в 1.50 грн з пачки для простоти адміністрування.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас