У ЄБРР занепокоїлися зниженням "зелених" тарифів в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЄБРР занепокоїлися зниженням "зелених" тарифів в Україні

Енергетика
599
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) стурбований зниженням з березня тарифів на електроенергію, вироблену з відновлюваних джерел, на 50-55%, повідомив старший менеджер департаменту енергоефективності представництва ЄБРР в Україні Сергій Масліченко.
За його словами, ЄБРР підготував на ім’я прем’єр-міністра України листа, в якому висловлюється глибока стурбованість у зв’язку з останніми подіями в секторі відновлюваної енергетики (ВДЕ) країни.
ВДЕ, як частина сталої енергетики, є пріоритетом ЄБРР у ​​всіх країнах і тим більше в Україні, враховуючи її залежність від зовнішніх поставок енергоресурсів. У свою чергу, Україна відбила свій інтерес у розвитку “зеленої” енергетики в багатьох документах, як стратегічних, так і політичних “, – сказав С.Масліченко.
У той же час, зазначив він, останні рішення держрегулятора, ставлять під питання як подальші інвестиції в цей сектор, так і можливість повернення вже вкладених в конкретні проекти коштів.
С.Масліченко нагадав, що ЄБРР з 2008 року допомагає Україні розвивати відновлювальну енергетику, починаючи з програм надання технічної допомоги і закінчуючи допомогою при підготовці законодавства і регуляторних актів.
За його словами, з 2010 року банк, оцінивши зростаючий потенціал зростання галузі, безпосередньо і через Фонд чистих технологій (CTF) взяв участь у фінансуванні в Україні дев’яти проектів у відновлюваній енергетиці. В т.ч. три проекти – у сонячній енергетиці, два – у вітроенергетиці, два – в біогазі, один – в біомасі, один – по малих ГЕС. Загальна вартість цих проектів складає близько EUR200 млн, з них кредити ЄБРР склали близько EUR75 млн, фінансування через CTF – ще близько EUR35 млн.
“Враховуючи останні події, пов’язані зі зниженням тарифів на 50-55%, повернення вкладених коштів буде вкрай проблематичним, якщо ситуація не зміниться і рішення не буде переглянуто. Для всіх дев’яти компаній, які отримали кредит, прийняте рішення робить практично неможливим повернення кредитних ресурсів і ставить їх на межу дефолту”, – підкреслив представник ЄБРР.
“Якщо взяти до уваги той факт, що крім ЄБРР кошти виділялися CTF, а це 14 розвинених країн, дана ситуація може негативно вплинути на наміри міжнародних інвесторів вкладати гроші в цей напрямок”, – додав він.
С.Масліченко відзначив необхідність проведення спільних консультацій для вироблення учасниками процесу конструктивного рішення, яке влаштує ЄБРР, уряд, девелоперів та інвесторів.
“Ми сподіваємося, що рішення буде переглянуто, буде знайдено компроміс, щоб не лякати інвесторів і не відштовхувати інвестиції в даний сектор”, – резюмував він.
Як повідомлялося, НКРЕКУ 27 лютого 2015 знизила тарифи для сонячних електростанцій на 55%, для інших видів зеленої генерації – на 50%. Приймаючи це рішення, комісія виходила з дії введеного урядом надзвичайного стану в енергетиці.
Учасники ринку заявили про намір оскаржити це рішення в суді, оскільки українське законодавство гарантує незмінність “зелених” тарифів на електроенергію до 2030 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас