Українські євробонди відреагували зниженням вартості на пропозиції Мінфіну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські євробонди відреагували зниженням вартості на пропозиції Мінфіну

Світ
768
Українські суверенні єврооблігації відреагували зниженням вартості на намір Міністерства фінансів України обговорити з власниками цінних паперів усі можливі варіанти їх реструктуризації, у тому числі зниження основної суми боргу (principal reduction).
“Схоже, що міністерство серйозно налаштоване на списання частини основної суми боргу по суверенних зобов’язаннях, тому не дивно, що такі наміри були негативно сприйняті ринком і відбилися в зниженні цін приблизно на 2 процентних пункти”, – сказав агентству “Інтерфакс-Україна” трейдер відділу торговельних операцій з борговими цінними паперами інвесткомпанії “Драгон Капітал” Федір Багненко.
У свою чергу квазісуверенні випуски, на думку експерта, можуть опинитися в більш вигідному становищі, оскільки міністр фінансів Наталія Яресько, мабуть, намагалася згладити ефект від списання при обговоренні реструктуризації заборгованості за євробондами Укрексімбанку, термін обігу яких закінчується через півтора місяці.
В цілому, за словами Ф.Багненко, веб-конференція Мінфіну з інвесторами слабо прояснила ситуацію, на ряд питань щодо реструктуризації єврооблігацій ще належить знайти відповіді.
Аналітик Sberbank CIB Олексій Булгаков зазначив, що презентація Мінфіну, по суті, повторювала більшість положень оновленої програми Міжнародного валютного фонду (МВФ).
“На жаль, презентація не містила конкретного плану реструктуризації, відповідно, нічого нового для держателів суверенних облігацій”, – сказав він.
За оцінками А.Булгакова, це може негативно відібитися на квазісуверенних єврооблігаціях, які торгувалися вище суверенних паперів, зокрема на євробонди Укрексімбанк-15.
З іншого боку, включення в загальний реструктуризаційних процес єврооблігацій Києва і “Фінінпро” може підтягнути їх котирування до рівня прибутковості суверенів.
За оцінками старшого фінансового аналітика групи ICU Тарас Котович, наміри Мінфіну обговорити всі можливі варіанти реструктуризації цінних паперів, швидше за все, узгоджуються з планами скоротити боргове навантаження і відношення боргу до ВВП протягом наступних п’яти років, що передбачено меморандумом з МВФ. Інші деталі щодо реструктуризації боргу Мінфін не надав: вони будуть обговорюватися в приватному порядку з утримувачами боргових зобов’язань.
Тим часом, звернув увагу експерт, якщо свою участь у процесі підтвердить Росія, загальний борг, що підлягає реструктуризації, може перевищити очікування Мінфіну та скласти близько $20 млрд.
“Щонайменше, половина цієї суми повинна погашатися протягом наступних чотирьох років”, – зазначив Т.Котович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас