Реформа управління Нацбанком повинна бути закріплена до травня - МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реформа управління Нацбанком повинна бути закріплена до травня - МВФ

Казна та Політика
438
Поправки до закону про Національний банк України (НБУ) для зміцнення його інституціонального фундаменту і підвищення ефективності, розроблені спільно з фахівцями Міжнародного валютного фонду (МВФ), планується прийняти до кінця квітня поточного року, відповідний структурний маяк передбачений програмою EFF, оприлюдненою МВФ у четвер.
Згідно з нею, серед ключових змін – трансформація правління НБУ у виконавчий комітет, що складається з голови (governor) і віце-заступників (deputy governors), відповідальний за формулювання і впровадження монетарної і валютної політики (згідно із затвердженими Радою Нацбанку її принципами), а також відповідальний за регулювання банківської системи.
Окрім того, передбачається зміцнити наглядовий мандат ради Нацбанку шляхом наділення його кінцевою відповідальністю за внутрішній контроль і управління ризиками та створення комітету з аудиту.
Документ також передбачає зміцнення персональної автономії членів Ради НБУ і віце-голів НБУ шляхом поліпшення процедури призначення і звільнення та вжиття заходів для пом’якшення конфлікту інтересів, зокрема формуванням Кодексу поведінки.
“Ми відстоюватимемо фінансову самостійність НБУ, зберігаючи його адміністративний бюджет відповідно до закону про Національний банк”, – зазначає українська влада в листі Фонду.
Передбачається, що правила розподілу прибутку між НБУ і урядом будуть зорієнтовані на поступове нарощування загальних резервів Нацбанку на рівні 4, 7 і 10 відсотків грошових зобов’язань відповідно на кінець 2014 року, 2015 і 2016 років.
У 2015 році перерахування прибутку НБУ уряду на основі фінансових операцій 2014 рік, як очікується, становитиме щонайменше 60 млрд грн, проте до завершення аудиту до бюджету буде спрямовано до 25% прогнозованого обсягу. У наступні ж роки таке перерахування здійснюватиметься лише після завершення фінансового аудиту НБУ, для чого будуть внесені зміни до Бюджетного кодексу стосовно відмови від включення авансів прибутку Нацбанку до держбюджету.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас