Кредитори Греції нервують через вимоги військових репарацій, - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитори Греції нервують через вимоги військових репарацій, - Financial Times

Світ
627
Чергові вимоги Афін про виплату Німеччиною відшкодування грецькому уряду за злочини нацистів під час Другої світової війни свідчать про посилення тертя у відносинах з міжнародними кредиторами Греції, пише Financial Times.
Міжнародні кредитори Греції, представники яких прибули в середу в Афіни для проведення переговорів, не дуже задоволені такими вимогами, відзначає видання.
При цьому деякі сторонні спостерігачі вважають, що таким чином уряд Греції намагається відвернути увагу ультралівого крила правлячої фракції, заперечує проти нового компромісу з “трійкою” кредиторів (Європейський Центробанк, Єврокомісія і Міжнародний валютний фонд).
Прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас стверджує, що ФРН повинна Греції понад 160 млрд євро – військові репарації і погашення окупаційної позики. Під час Другої світової війни Греція була змушена давати фінансові кошти в борг нацистській Німеччини, і вони не були повернуті Афінам.
“Злочини і катастрофи, які сили Третього рейху обрушили на Грецію і всю Європу, все ще свіжі в пам’яті нашого народу, і цю пам’ять слід зберігати серед молоді”, – заявив А.Ціпрас на цьому тижні у зверненні до парламенту Греції.
Він пообіцяв, що Греція “відновить і зміцнить спецкомітет”, який займатиметься витребуванням компенсації, і попередив про можливу конфіскацію німецьких активів в Греції.
Берлін в черговий раз оголосив про безглуздість подальшого обговорення цього питання.
“Питання репарацій і компенсацій закрите і в юридичному, і в політичному сенсах”, – сказав прес-секретар уряду ФРН Штеффен Зайберт.
У 1990 році вступив в силу договір про відновлення єдності Німеччини, який не передбачає виплат додаткових репарацій. Документ був визнаний в тому числі Грецією.
Відновлення грецької економіки застопорилося, ледь розпочавшись, в результаті чого податкові надходження в грудні 2014 року і січні 2015 виявилися гіршими за прогноз більш ніж на 1 млрд євро. У будь-який момент в уряду можуть закінчитися кошти, проте точно визначити його не виходить: Афіни не дають представникам єврозони доступу до своїх рахунків та звітності, пише The Wall Street Journal.
Деякі європейські чиновники підозрюють, що навіть міністр фінансів Греції Яніс Варуфакіс не бачить повної картини того, що відбувається.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас