Киянам слід самостійно повірити або замінити лічильники води до прийняття на обслуговування водопостачальними підприємствами - КМДА — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киянам слід самостійно повірити або замінити лічильники води до прийняття на обслуговування водопостачальними підприємствами - КМДА

Особисті фінанси
1417
Киянам слід самостійно здійснити повірку або заміну квартирних приладів обліку для їх прийняття виконавцями послуг централізованого гарячого і холодного водопостачання та водовідведення на комерційний облік з метою подальшого обслуговування таких лічильників вже за рахунок тарифу.
Таке роз’яснення щодо ситуації з повіркою лічильників води у столиці оприлюднила Київська міська державна адміністрація (КМДА) з посиланням на своїх профільних фахівців у середу.
“Для того щоб здійснювати подальше обслуговування квартирних приладів обліку за рахунок тарифу, виконавці послуг зобов’язані взяти лічильники на комерційний облік. У зв’язку з цим, мешканці, які отримують послуги централізованого водопостачання і мають неповірені лічильники води, мають подбати про повірку або заміну квартирних лічильників води. Лише після цього виконавці послуг матимуть можливість взяти лічильники на комерційний облік для подальшого обслуговування за рахунок тарифу”, – йдеться в повідомленні.
При цьому в КМДА уточнюють, що виконавцями послуг з централізованого холодного водопостачання та водовідведення з 1 липня 2014 року є ПАТ “Акціонерна компанія “Київводоканал”, а гарячого водопостачання – ПАТ “Київенерго” та ТОВ “Єврореконструкція” (усі – Київ), тоді як до зазначеної дати виконавцями послуг були житлово-експлуатаційні організації (ЖЕО).
Водночас ЖЕО як виконавці таких послуг не мали права включати вартість повірки квартирних лічильників води до тарифу на утримання будинків та прибудинкової території, оскільки такі дії є протиправними і можуть призвести до нецільового використання коштів, зазначають у КМДА.
Повірка лічильників може бути виконана ЖЕО лише на підставі договору із споживачем, у якому також має бути зазначена сторона, що здійснює оплату робіт із повірки квартирних приладів обліку води, додали в КМДА.
У КМДА також уточнюють, що на сьогодні витрати на повірку лічильників згідно із законом “Про метрологію та метрологічну діяльність” включені до тарифу на гаряче водопостачання і водовідведення “Київенерго” і “Єврореконструкції”.
Водночас, тарифи на холодне водопостачання і водовідведення “Київводоканалу” поки що до витрат на повірку не внесені: питання перебуває на розгляді Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).
“Керівництво міста сьогодні проводить переговори з ПАТ “Київводоканал” для забезпечення прав та інтересів населення Києва як споживачів послуг і вирішення напруженої ситуації, що виникла у зв’язку з повіркою лічильників води”, – наголошується в повідомленні.
У КМДА також звертають увагу киян, що згідно із регламентом для квартирних приладів обліку води, залежно від типу обладнання, передбачена повірка не рідше ніж один раз на три-чотири роки.
При цьому, як показує практика, у результаті повірки близько 60% лічильників строком експлуатації понад п’яти років визнаються непридатними до подальшої експлуатації і потребують заміни, зазначають у КМДА.
Як повідомлялося, 5 березня Київська міська рада доручила ЖЕО поширити інформацію про неправомірність вимог до киян здійснювати власним коштом повірку квартирних приладів обліку холодної та гарячої води, а профільної комісії міськради – підготувати та опублікувати у виданні “Хрещатик” офіційне роз’яснення з питання повірки квартирних лічильників води в Києві.
Того ж дня раніше заступник голови КМДА Петро Пантелєєв заявив, що для мешканців Києва, які не встигли повірити або замінити квартирні прилади обліку холодної води, до 1 червня 2015 року діятиме алгоритм нарахування плати за послуги водопостачання з соціально-орієнтованим нормам.
Термін повірки квартирних приладів обліку холодної та гарячої води у Києві закінчився 1 березня 2015 року: міськдержадміністрація 31 грудня 2014 року продовжила термін у зв’язку з необхідністю такої повірки для значної кількості споживачів, тоді як раніше термін завершувався 1 січня 2015 року.
Водночас, 4 березня Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, що, з метою запобігання порушенням чинного законодавства та у зв’язку з надходженням до комітету значної кількості скарг від споживачів, рекомендував Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) попередити суб’єктів господарювання, які надають в Києві послуги з водопостачання та водовідведення, до тарифу яких включено витрати на повірку квартирних приладів обліку холодної та гарячої води, про відповідальність за невиконання такої повірки за рахунок підприємства.
Стосовно ж госпсуб’єктів столиці, до тарифів яких не включені витрати повірки квартирних лічильників води, АМКУ рекомендує НКРЕКУ прийняти відповідне рішення і визначити джерела фінансування для забезпечення робіт з повіркою/заміною квартирних приладів обліку холодної та гарячої води такими підприємствами.
При цьому в АМКУ нагадали, що 8 червня 2014 року комітет передав до міськдержадміністрації такі ж обов’язкові до розгляду рекомендації щодо врегулювання ситуації з повіркою квартирних лічильників води.
Кабінет Міністрів згідно з постановою №532 від 1 жовтня 2014 року вніс зміни до своєї постанови №869 від 1 червня 2011 року “Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги” та в рамках забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги затвердив порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж в Україні.
Крім того, уряд вніс зміни до порядку формування тарифів на теплову енергію і гаряче водопостачання, зарахувавши витрати на проведення періодичної планової повірки, обслуговування і ремонт квартирних приладів обліку тепла і гарячої води (зокрема демонтаж, транспортування та монтаж після повірки) до переліку витрат повної собівартості таких послуг.
Згідно із зазначеною постановою також внесено зміни до порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, згідно з яким тариф на ці послуги враховує вартість отриманих послуг із централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас