Як зростатиме зарплата українців упродовж наступних трьох років — прогноз НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зростатиме зарплата українців упродовж наступних трьох років — прогноз НБУ

Особисті фінанси
1086
Як зростатиме зарплата українців упродовж наступних трьох років — прогноз НБУ
Як зростатиме зарплата українців упродовж наступних трьох років — прогноз НБУ
Конкуренція за трудові ресурси, у тому числі із закордонним бізнесом, підживлюватиме тиск з боку зростання заробітних плат. Реальна зарплата (з урахування інфляції) українців перевищить свій довоєнний рівень у 2025 році.
Про це йдеться в «Інфляційному звіті» Національного банку України (квітень 2024 року).

Що стимулює роботодавців підвищувати зарплатню

Як зазначається у звіті, через невідповідності між попитом та пропозицією робочої сили на початку 2024 року, як і в 2023 році, зберігався тиск у бік підвищення заробітних плат як з боку претендентів на роботу, так і підвищення зарплат роботодавцями.
«Зарплати підвищувалися високими темпами, про що свідчать як непрямі показники оцінки доходів населення, так і підвищення зарплат у вакансіях та резюме на сайтах пошуку роботи», — йдеться в документі.
У НБУ наголошують, подальше зростання зарплат у 2024 році внаслідок посилення конкуренції за працівників, особливо висококваліфікованих, підтверджується й планами підприємств.
Крім дефіциту кадрів, на підвищення зарплат позначилося й підвищення мінімальної зарплати (на 6% із січня та ще майже на 13% із квітня 2024 року).

Як зміниться зарплата

Труднощі з пошуком кваліфікованих працівників роботодавцями в умовах пожвавлення економічної активності зумовлюватимуть подальше підвищення зарплат у приватному секторі.
Тому вже у 2025 році реальні заробітні плати в економіці перевищать свій довоєнний рівень та підвищуватимуться надалі, зокрема завдяки посиленню конкуренції за робочу силу із закордонними роботодавцями, зазначили в НБУ.
«На прогнозному горизонті м’яка фіскальна політика разом із подальшим підвищенням реальних заробітних плат у приватному секторі зумовлюватиме зростання приватного споживання темпами 5−9% на рік. Споживчий попит підживлюватиметься збільшенням зайнятості та поверненням мігрантів у країну», — йдеться в документі.

Прогноз на наступні три роки

За даними НБУ, середня номінальна зарплата в Україні у 2023 році зросла на 17,4%, а реальна (з урахуванням інфляції) на 3,7%.
НБУ прогнозує, що у 2024 році очікується зростання номінальної зарплати на 14,8%, реальної - на 8,1%.
У 2025 році номінальна зарплата зросте на 14,2%, реальна — на 6,5%, у 2026 році номінальна зарплата зросте на 8,6%, реальна — на 3,0%.
Як зростатиме зарплата українців упродовж наступних трьох років — прогноз НБУ
Нагадаємо, результати опитування підприємств у І кварталі 2024 року свідчать про посилення позитивних очікувань бізнесу щодо ділової активності в наступні 12 місяців.
Незважаючи на логістичні труднощі, у тому числі з перетином кордону, респонденти прогнозують помірне зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні, а також позитивно налаштовані щодо розвитку власних підприємств.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Хочу отримати гроші до зарплати 👛

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас