Між владою і олігархами повинен бути компроміс - політолог — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між владою і олігархами повинен бути компроміс - політолог

Казна та Політика
1269
Проведення реприватизації погано вплине на країну. Це означатиме, що вона непередбачувана з точки зору інвестування. Таку думку висловив політолог Тарас Загородний.
“Ми можемо щось витиснути з олігархів, змусити їх щось сплачувати, але це дуже погано відіб’ється на репутації країни, яка має нестабільний уряд та парламент. І перед тим, як вкладати в Україну, інвестор 10 разів подумає”, – каже експерт.
На думку Загородного, заклики до реприватизації є популістськими.
“Реприватизація несе великі ризики. Багато активів, які раніше були приватизовані, вже оформлені як активи західних компаній. Деякі з них мабуть вже випустили облігації, які обертаються на західних ринках. Сьогодні у декого популістський погляд на ці процеси. Мовляв, давайте все заберемо в олігархів. Начебто вони усе незаконно приватизували. Але це питання кон’юктури. Бо ціна активів може бути різною у різних ситуаціях. Наприклад, скільки б коштувало металургійне підприємство у 90-х , яке не мало ринку збуту, а мало борги по зарплаті та велику кредиторську чи дебіторську заборгованість? З точки зору бізнесу – копійки. Проте, на думку тих, хто підхоплює популістські гасла, воно коштує начебто дорого.
Коли підприємець бере таке підприємство і налагоджує ринки збуту, гасить заборгованість, то за кілька років воно може коштувати мільярди доларів. А комусь здається начебто приватизація була проведена незаконно й було сплачено несправедливу ціну. Деякі недобросовісні політики підтримали ці настрої”, – пояснює експерт.
Він вважає, що між владою та олігархами повинен бути компроміс.
“Влада повинна створити такі умови, щоб олігархам було вигідно вкладати гроші у власну країну. Бо зараз приблизно 10-15 млрд коштів щорічно виводиться закордон. Як тільки ми створимо сприятливі умови для інвесторів, приймемо стабільне законодавство, олігархи першими повернуть кошти, які вони вже заробили на тих активах, які приватизували”, – переконаний Загородний.
Коментуючи заклик до реприватизації губернатора Дніпропетровщини Коломойського, експерт зауважив, що той переслідує власну мету у приватизаційному перегляді і “має зацікавленість у сировинних активах “Укррудпрому”.
Нагадаємо, що 6 березня 2015 року наближений до Коломойського нардеп Борис Філатов, голова Спеціальної контрольної комісії Верховної ради з питань приватизації, анонсував створення робочої групи з перевірки законності приватизації “Укррудпрому”, “Укртелекому”, “Київенерго”, столичного водоканалу, всіх облгазів та обленерго, Одеського припортового заводу, а також усіх портів, підприємств агропромислового комплексу та земель академії наук.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас