"Енергоатом" розраховує на дозвіл НБУ здійснити аванс $11,7 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Енергоатом" розраховує на дозвіл НБУ здійснити аванс $11,7 млн

Енергетика
381
Президент НАЕК “Енергоатом” Юрій Недашковський розраховує на окремий дозвіл Національного банку України (НБУ), який дозволить підприємству здійснити авансовий платіж $11,7 млн ​​на адресу Holtec International для початку реалізації проекту спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).
“На цьому етапі нам необхідно тільки зробити авансовий платіж $11,7 млн. У нас ці гроші є, вони зарезервовані. Зараз інша проблема: прийнято постанову Нацбанку, яка заборонила робити авансові платежі. Ми зараз з Нацбанком працюємо, надали їм всі обґрунтування і очікуємо виходу постанови, яка зробить виняток для “Енергоатома”, – сказав він журналістам у Києві у вівторок.
За його словами, таку ж окрему постанову НБУ є і для “Нафтогазу України”, який здійснює передоплату за поставки природного газу з РФ і Європи.
“Після того як ми зробимо цей авансовий платіж, а на цей рік у нас всі фінансово забезпечено, у нас стартують всі роботи”, – додав Ю.Недашковський.
Як повідомлялося, НБУ з 24 лютого ввів обмеження авансових платежів за імпортними контрактами на суму понад $50 тис.
“Енергоатом” з метою скорочення витрат, пов’язаних з поводженням з ВЯП, в 2003 році оголосив міжнародний тендер з відбору компанії для створення в країні ЦСВЯП сухого типу для палива з трьох АЕС. Переможцем тендеру в кінці 2005 року була визнана Holtec International. У той же час Верховна Рада прийняла закон про спорудження ЦСВЯП лише в лютому 2012 року, а питання відводу землі для об’єкта було вирішено лише в квітні 2014 року.
Додаткова угода до контракту з будівництва ЦСВЯП “Енергоатом” і Holtec підписали в червні 2014 року. Документ підтверджує відновлення робіт за контрактом 2005 року в частині розробки проекту. Приступити до цього етапу дозволила постанова Кабінету міністрів, яка під реалізацію проекту виділив дві земельні ділянки загальною площею 45,2 га в зоні відчуження Чорнобильської атомної електростанції.
У жовтні 2014 року “Енергоатом” підписав договір з ПАТ “Київський науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут” Енергопроект “вартістю 20 млн 11,728 тис. грн (з ПДВ) на розробку проекту і робочої документації спорудження ЦСВЯП для реакторів ВВЕР АЕС України. Проектно-пошукові роботи повинні бути виконані до 31 січня 2016 року.
Розроблене “Енергопроект” техніко-економічне обґрунтування передбачає проектну місткість ЦСВЯП в 16,53 тис. відпрацьованих тепловиділяючих елементів, у тому числі 12,01 тис. – З блоків ВВЕР-1000, 4,52 тис. – ВВЕР-440. При цьому ємність пускового комплексу становить 3,62 тис. зборок, в тому числі 2,51 тис. – З ВВЕР-1000.
“Енергоатом” і Holtec в січні 2015 в Брюсселі підписали ще одну додаткову угоду до контракту, згідно з яким проектування та будівництво сховища буде здійснювати НАЕК, а поставки спеціального обладнання і технологій для сухого зберігання ВЯП і його транспортування – Holtec.
В кінці січня 2015 року “Енергоатом” підписав з Holtec договір на розробку та впровадження модифікації технологій поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) вартістю $299 млн 971,038 тис. (Без ПДВ).
Передбачається, що в 2015-2017 році буде здійснено проектування та спорудження сховища, постачання обладнання та технологій Holtec і введення сховища в експлуатацію. В цілому до кінця 2020 року Holtec поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання ВЯП, подальше їх виробництво буде здійснюватися в Україні.
Спорудження ЦСВЯП дозволить НАЕК значно скоротити витрати, пов’язані з поводженням з ВЯП, яке в даний час здебільшого вивозиться на тимчасове зберігання в РФ. ВЯП з шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться в РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу (ССВЯП), введеному в експлуатацію в 2001 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас