Експерт: Курс долара в Україні буде досягати 30 грн навіть при позитивному рішенні МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Курс долара в Україні буде досягати 30 грн навіть при позитивному рішенні МВФ

Валюта
33255
Ключовою датою для українського валютного ринку стане 11 березня, на яке заплановано голосування директорів МВФ з питання кредитування України. Таку думку висловив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.
Позитивне рішення МВФ, за його словами, стане сигналом інвесторам щодо відновлення інвестування в країну. Однак навіть при позитивному рішенні, фактичне виділення коштів очікується тільки до кінця березня.
“До цього часу, НБУ збереже квазіадміністративне регулювання ринку через “відсторонення” покупців і зв’язування гривневою ліквідністю. При позитивному рішенні МВФ середній курс продажу безготівкового долара може скласти 22-24 грн з можливими сплесками до 25-27 грн. При реалізації відкладеного попиту імпортерів”, – говорить Шевчишин.
Курс готівкового ринку, за підрахунками аналітиків, буде перебувати на більш високих відмітках і широкому спреді. “Нереалізований попит відсторонених покупців міжбанку частково переміститися на чорний ринок. Загальні економічні та політичні ризики гравці ринку будуть закладати в широкий спред між ціною купівлі та продажу. Курс продажу готівкового долара може торгуватися в діапазоні 26-28 грн., при цьому сплески міжбанку будуть аналогічно переміщати готівковий курс до 30 грн”, – зазначає Шевчишин.
Експерт попереджає, що відмова чи чергова відстрочка розгляду виділення кредиту МВФ будуть прийняті валютним ринком негативно, оскільки істотно підвищується ризик дефолту. Згідно з попередніми даними НБУ, золотовалютні резерви України знизилися в лютому до чергового мінімуму – $5,62 млрд, що менше ніж середньомісячний чистий імпорт 4 кварталу 2014 року. “Тому заходи НБУ в разі негативного рішення МВФ стримають валютний ринок на якийсь час, а ось готівковий ринок “злетить”, – говорить фахівець.
Нагадаємо, МВФ підтвердив раніше озвучений план розглянути 11 березня програму співпраці з Україною терміном на 4 роки з обсягом фінансування $17,5 млрд і використанням механізму “розширеного кредитування” (EFF).
Як повідомлялося, загальний обсяг фінансової допомоги Україні може скласти $40 млрд. Крім МВФ, допомогти готові ЄС, США, ЄБРР, СБ та інші міжнародні партнери. Очікується, що рішення про надання кредиту МВФ ухвалить 11 березня.
Як заявляв раніше прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, Україна виконала всі попередні умови за програмою розширеного фінансування EFF, які висував МВФ.
В НБУ, в свою чергу, запевняють, що транш МВФ заспокоїть валютний ринок. За словами голови Нацбанку Валерії Гонтарєвої, “адекватний” курс долара нині – 20-22 грн. В бюджеті на 2015 рік закладено курс 21,7 грн/дол.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас