Штати будуть допомагати Україні розвивати ядерну енергетику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Штати будуть допомагати Україні розвивати ядерну енергетику

Енергетика
363
США готові сприяти Україні в реалізації нових проектів у сфері ядерної енергетики шляхом обміну досвідом і допомоги в залученні фінансування для проведення реформ в даній галузі.
Про це йдеться в повідомленні Міністерства енергетики та вугільної промисловості з посиланням на результати робочої зустрічі 5 березня міністра енергетики Володимира Демчишина із заступником міністра енергетики США Едвардом Макгінісом.
Згідно з повідомленням, українська сторона заявила про повне виконання взятих на себе зобов’язань в рамках реалізації спільних проектів з підвищення ядерної безпеки, кваліфікації ядерного палива та технічного переоснащення системи фізичного захисту в Україні.
У міністерстві нагадали, що наприкінці 2014 року і початку 2015 року були укладені додаткові угоди з американськими компаніями, пов’язані з диверсифікацією поставок ядерного палива та початком будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива в Україні.
«Це дозволить поліпшити в майбутньому енергетичну безпеку України, залучити передові світові технології, уникнути зайвих витрат з вивезення та тимчасового зберігання відпрацьованого ядерного палива, а також зменшити залежність нашої країни від Російської Федерації», – йдеться в повідомленні.
«Американська сторона в свою чергу зазначила подальшу готовність всебічно сприяти реалізації існуючих і нових проектів у сфері ядерної енергетики шляхом обміну досвідом та сприяння у залученні фінансування, в разі необхідності, для подальшої успішної реалізації намічених реформ в енергетичному секторі», – додали в міністерстві.
Інспекційна перевірка паливних збірок ТВЗ-W компанії Westinghouse, що знаходяться у дослідній експлуатації на енергоблоці №3 Южно-Української АЕС, дала позитивні результати, які дозволять здійснити завантаження активної зони ядерного реактора виключно американським паливом.
30 грудня 2014 Україна в Брюсселі підписала контракт з американсько-японською компанією Westinghouse про збільшення поставок ядерного палива на АЕС.
Співпрацю ДП НАЕК «Енергоатом» з Westinghouse було розпочато в рамках міжурядової угоди між США і Україною від 2000 року по кваліфікації ядерного палива для України і продовжено в рамках комерційного контракту, підписаного в 2008 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас