Нові тарифи на газ завищено майже вдвічі – експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові тарифи на газ завищено майже вдвічі – експерт

Енергетика
7553
За результатами домовленостей з МВФ, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, збільшила тариф на газ для населення в середньому на 280%. Проте фахівці ГО “Публічний аудит” здійснили аудиторський аналіз та встановили, що цей показник завищений на 180%. Про це повідомляє прес-служба громадської організації, передає УНН.
“Для порівняння: плановий рівень списання газу на потреби населення, що в 2013, що в 2014 роках був фактично однаковий. Тобто, анексія Криму та бойові дії на Сході України, через які значна частка споживачів залишилася без газопостачання, ніяк не враховуються, а це є одним із факторів завищення ціни на газ”, — розповідає керівник ГО “Публічний аудит” Максим Гольдарб.
Він наводить дані, коли в 2013 році обсяг видобутку НАК “Нафтогаз України” 18,664 млрд м3 та обсяг відібраного для потреб населення газу власного видобутку зі сховищ — 5,462 млрд м3 навіть перевищував на 1,33 млрд м3 обсяги споживання газу населенням — 22,8 млрд м3.
У 2014 році загальний обсяг власного видобутку компанії 17,207 млрд м3 та обсяг відібраного для потреб населення газу власного видобутку зі сховищ — 3,506 млрд м3 не покривали планового показника споживання газу населенням 22,5 млрд м3 на 1,787 млрд м3.
Крім того, Володимир Гройсман, перебуваючи на посаді віце-прем’єр-міністра України, наголошував на завищенні обсягу газу, що списується для потреб населення, на третину.
“Тому хоча КМУ мав цілком об’єктивні причини для зменшення планового показника споживання газу населенням, він не врахував їх”, — додає фахівець.
Він вказує й на те, що до обсягів газу для потреб населення включається споживання блакитного палива релігійними організаціями та творчими спілками, забезпечення горіння Вічного вогню, а це також штучно збільшує обсяги газу для населення і є однією з причин завищення тарифів.
За його словами, якби було чітко визначено реальні потреби населення у споживанні газу, відокремлено їх від потреб вищезазначених організацій, скорочено непрозорі виробничо-технологічні витрати газу та його втрати, відкориговано обсяги планових показників споживання на обсяг можливих завищень, потреби населення могли б бути повністю задоволені виключно за рахунок українського газу.
“Це ілюзія, що видобуток газу коштує шалених грошей. Хоча національні компанії тримають справжню собівартість газу в таємниці, вона приблизно така ж, як у російського колеги АТ „Газпром“ — $19 за 1 тис. м3, тобто приблизно 510,15 грн (без врахування податку за користування надрами). При цьому російський Газпром працює в гірших кліматичних умовах, має вищі транспорті витрати внаслідок більшої території транспортування та вищий рівень оплати праці”, — стверджує М.Гольдарб.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас