Драгі: ЄЦБ можна сміливо називати центральним банком Греції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Драгі: ЄЦБ можна сміливо називати центральним банком Греції

1487
Участь Греції або Кіпру в програмі кількісного пом’якшення (QE) Європейського центрального банку (ЄЦБ) в даний час неможливе з декількох причин, заявив у четвер голова ЄЦБ Маріо Драгі в ході прес-конференції за підсумками засідання Центробанку.
Відповідаючи на запитання журналістів, М.Драгі сказав, що одна з них полягає в тому, що ЄЦБ має право приймати у власність тільки боргові зобов’язання країн з рейтингами інвестиційного рівня.
Він пожартував, що в даний час ЄЦБ “можна сміливо називати центральним банком Греції”, оскільки кредитування їм Греції становить 68% грецького ВВП, а це найвищий показник в єврозоні.
За словами М.Драгі, ЄЦБ може відновити дію винятку для держоблігацій Греції в липні або серпні, що дозволить знову приймати їх в заставу за кредитами банківській системі країни і забезпечить можливість її участі в QE. Однак для цього Греція мусить виконувати умови програм фінансової допомоги, встановлені “трійкою” її кредиторів – ЄЦБ, Єврокомісією і Міжнародним валютним фондом.
ЄЦБ і сам бажає відновити кредитування грецької економіки при виконанні відповідних умов. Процес передбачає успішну заяву перевірки, яку буде скоро розпочато”, – сказав він.
Керівництво ЄЦБ розширило фінансування грецьких банків в рамках так званої програми екстреного надання ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA) на 500 млн євро, повідомив М.Драгі. У лютому обсяг цієї програми був доведений до 68,3 млрд євро. Він заявив, що “грецькі банки платоспроможні, і це чудова новина”. Надалі необхідно підтримувати цю платоспроможність, додав глава ЄЦБ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас