Банк Англії зберіг мінімальну ставку за всю історію ЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії зберіг мінімальну ставку за всю історію ЦБ

456
Банк Англії зберіг базову процентну ставку на рівні 0,5% річних. Його було встановлено в березні 2009 року і він є мінімальним за всю історію існування ЦБ.
Рішення, прийняте за підсумками дводенного засідання, що завершилося в четвер, збіглося з очікуваннями опитаних агентством Bloomberg експертів.
Банк Англії також не став змінювати обсяг програми купівлі активів, залишивши її на колишньому рівні в 375 млрд фунтів стерлінгів (близько $572 млрд). Фактично це означає, що програма, кошти якої були вичерпані ще в жовтні 2013 року, в даний час припинена.
Економічний підйом у Великобританії, ймовірно, прискориться в поточному кварталі, так само як і темпи зростання зарплат. Цього, на думку аналітиків, буде достатньо, щоб підштовхнути британський ЦБ до підйому ставки до кінця поточного року.
Проте в даний момент Банк Англії може дозволити собі не поспішати з підвищенням ставки, враховуючи слабкі темпи інфляції, а також невизначеність напередодні парламентських виборів в країні, які пройдуть у травні.
“Немає необхідності поспішати з підйомом ставки, оскільки інфляція залишається нижче цільового рівня, – відзначає економіст UniCredit SpA в Лондоні Деніел Вернацца. – Коли буде сформовано новий уряд, невизначеність, пов’язана з виборами, зійде нанівець, в той час як посилення темпів зростання зарплат підтримає підвищення ставки. Ми очікуємо, що перший підйом відбудеться в серпні”.
Темпи інфляції у Великобританії в січні 2015 р. сповільнилися до 0,3% в річному вираженні – мінімального рівня з початку розрахунку показника в 1989 році.
Глава Банку Англії Марк Карні заявив, що вважає низьку інфляцію тимчасовим явищем і чекає її різкого прискорення в наступному році на тлі зміцнення британської економіки.
Індекси менеджерів закупівель (PMI), що розраховується дослідницькою організацією Markit Economics, вказали на посилення росту ВВП Великобританії в поточному кварталі до 0,6% з 0,5% в четвертому кварталі минулого року.
Банк Англії, як і Федеральна резервна система (ФРС), готують заходи посилення кредитно-грошової політики, в той час як деякі інші центробанки, включаючи Європейський центральний банк (ЄЦБ), пом’якшують свою політику.
За словами аналітика BlackRock Inc. Скотта Тіля, очікування підйому Банком Англії ставки в серпні цього року передчасні, проте такий крок узгоджувався б з червневим підйомом ставки Федрезервом.
Курс фунта стерлінгів до євро зростає в четвер третю сесію поспіль, становить 72,53 пенса за євро. Раніше на цьому тижні вартість британської валюти до євро піднімалася до максимуму з 2007 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас